Uoči zatvaranja 73. Dubrovačkih ljetnih igara tradicionalno dodijeljene nagrade „Orlando“

Dubrovnik, 25. kolovoza 2022. – Tradicionalno uoči zatvaranja Dubrovačkih ljetnih igara u atriju palače Sponza svečano su dodijeljene nagrade „Orlando“ Hrvatske radiotelevizije za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom programu 73. Dubrovačkih ljetnih igara.

Hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica Neva Rošić lauretkinja je Grand Prix nagrade „Orlando“ za osobiti umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Nakon 47 ovogodišnjih festivalskih dana i više od 70 umjetničkih nastupa stručni ocjenjivački sudovi odlučili su da „Orlando“ za najbolje dramsko ostvarenje odlazi u ruke Jadranke Đokić, a nagrada za najbolje glazbeno ostvarenje pripada dirigentu Davidu Runtzu.

Izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek na svečanoj je dodijeli nagrade „Orlando“ poručila kako od samih početaka kada ju je 1976. godine pokrenuo Vjesnikov mjesečnik Izbor, a od 1992. preuzela Hrvatska radiotelevizija, nagrada „Orlando“ predstavlja vrhunce ne samo dubrovačkog ljetnog festivala, nego i hrvatske glazbene i kazališne umjetnosti.

Orlando svako ljeto iznova svjedoči vitalnost snažne mediteranske, glazbene i kazališne energije koja okuplja umjetnike i publiku u našem mitskome Gradu“, rekla je ministrica te uputila čestitke ovogodišnjim dobitnicima uz želju da im nagrada bude ne samo priznanje za njihov trud i posvećenost njihovom umjetničkom pozivu, nego i prekretnica u traganju za novim dimenzijama glazbenog i kazališnog, redateljskog i glumačkog umijeća.

„Sretna sam što pripadam generaciji koja je mogla pratiti dio njezinih briljantnih izvedbi, niza maestralno otjelovljenih likova kojima je uvelike pridonijela vrijednosti našeg festivala“, rekla je ministrica uz posebne čestitke jednoj od najvećih umjetnica u povijesti hrvatskog glumišta Nevi Rošić, koja je impresivan glumački opus ostvarila upravo na jedinstvenim pozornicama Dubrovačkih ljetnih igara.

Okupljenima su se obratili i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Robert Šveb, gradonačelnik Mato Franković te župan Nikola Dobroslavić, dok su o dosezima 73. festivalske sezone u kojoj je održano ukupno 74 izvedbe dramskog, glazbenog, baletnog, folklornog, filmskog, likovnog i dječjeg programa na 17 scenskih i ambijentalnih lokacija Grada, govorile opunomoćenica ravnateljice Igara Paulina Njirić te intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Najavljeno je i kako će večeras ispred katedrale svetoga Vlaha, 73. Dubrovačke ljetne igre biti zatvorene gala koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati maestro Ivan Repušić. Publika će imati priliku čuti pobjednicu natjecanja Operalia, sopranisticu Adelu Zaharia te ovogodišnjeg pobjednika natjecanja Boris Papandopulo mladog tenora Filipa Filipovića.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica