Priopćenje Ministarstva kulture i medija o postupku izvedbe mjera zaštite zgrade u Frankopanskoj ulici 11 u Sisku

Slijedom brojnih novinarskih pitanja vezanih za urušavanje krovišta zgrade u Frankopanskoj ulici 11 u Sisku koja je u potresu 29. prosinca 2020. godine teško oštećena, a uslijed neistinitih izjava o postupanjima Konzervatorskog odjela u Sisku Ministarstva kulture i medija, dužni smo izvijestiti javnost o proceduri izvedbe mjera zaštite.

Ministarstvo kulture i medija prije godinu dana, 12. srpnja 2021. izdalo suglasnost za djelomično uklanjanje te zgrade koja se nalazi unutar Kulturno-povijesne cjeline grada Siska zaštićene Rješenjem Ministarstva kulture i medija i koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Temeljem važećih zakonskih odredbi u 2021. Grad Sisak kao suvlasnik zgrade u Frankopanskoj ulici 11 izradio je Elaborat ocjene stanja građevinske konstrukcije kojima je predviđeno djelomično uklanjanje zgrade - očuvanje pročelja i uklanjanje ostatka zgrade.

Nakon izmjene Zakona o obnovi, Državni inspektorat RH donio je u svibnju 2022. godine rješenje o djelomičnom uklanjanju zgrade prema Elaboratu koji je izradio Grad Sisak u srpnju 2021. Obvezu stabilizacije pročelja prema Elaboratu preuzelo je Ministarstvo kulture i medija i osiguralo sredstva u iznosu od 1.200.000,00 kuna.

Ministarstvo ne može postupati bez suglasnosti vlasnika te je s obzirom da je u međuvremenu dio zgrade vraćen vlasnicima kojima je bio nacionaliziran, bilo obavezno zatražiti suglasnost. Jedan suvlasnik koji je živio u kući dao je suglasnost, no ostali suvlasnici koji su imali rok do kraja prošlog tjedna nisu dali suglasnost. U svom očitovanju, jedan od suvlasnika ističe da žele prodati svoje dijelove zgrade Gradu Sisku. Grad Sisak kao suvlasnik upisan u vlasničkom listu, ovu je ovu zgradu i prijavio na financiranje putem Fonda solidarnosti, no ni u tom zahtjevu nije traženo potpuno uklanjanje. Kako se ne radi o zgradi javne namjene, ona nije bila prihvatljiva za obnovu sredstvima Fonda solidarnosti.

Dakle, za početak izvedbe stabilizacije dijela pročelja nužna je bila suglasnost trenutno upisanih vlasnika izmijenjenih vlasničkih odnosa nakon potresa, a koji su se 22. kolovoza 2022. očitovali da ne izdaju suglasnost. Sukladno zakonu, s obzirom da suvlasnici nisu dali suglasnost predviđeno je postupanje od strane Državnog inspektorata i kompletno uklanjanje zgrade.

I ovaj primjer urušavanja krovišta, uslijed kojeg na sreću nije bilo stradalih, ponovno je pokazao dva ključna problema na koja od početka upozoravamo kao ključne zapreke bržoj obnovi, a to su nesređeni vlasnički odnosi u višestambenim zgradama i desetljetna zapuštenost i neodržavanost zgrada u našim kulturno-povijesnim cjelinama.

Podsjećamo kako Ministarstvo kulture i medija jedino provodi hitne mjere na zgradama koje su označene žutim i crvenim kategorijama, a nisu predviđene za uklanjanje kako bismo ih zaštitili od daljnjeg propadanja. Na hitne mjere zaštite nakon Petrinjskog potresa ukupno je do sad utrošeno 85 milijuna i 900 000 kuna koje je osiguralo Ministarstvo kulture i medija iz svog proračuna.

Iz Fonda solidarnosti EU, za 196 projekata izdvojeno je 1, 39 milijardi kuna, od čega u Sisačko-moslavačkoj županiji 597 milijuna kuna za 56 projekata. Za ukupno 40 projekata koji nisu prihvaćeni za financiranje putem Fonda solidarnosti, Ministarstvo kulture i medija izdvojilo je 17,7 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije. Za 26 zgrada u središtu Petrinje završava se projektna dokumentacija te se kroz rujan i listopad očekuje natječaj za početak radova, a obnavljat će se nacionalnim sredstvima putem Ministarstva kulture i medija.

Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja