Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

2. kolovoza 2022. – Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak prisustvovao je danas komemoraciji u povodu Samudaripena - Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, odavši počast žrtvama na romskom groblju u Uštici blizu Jasenovca.

Foto: HRT

Položeni su vijenci brojnih izaslanstava, predvođeni predstavnicima romske nacionalne manjine i Roma iz desetak europskih zemalja te izaslanika državnog vrha Republike Hrvatske. Na komemoraciji u organizaciji Saveza Roma "Kali Sara“  vjerski su obred služili zapadno-slavonski arhiđakon Milan Vidaković, sisački imam Alem ef. Crnkić i protojerej stravrofor Luka Bosanac, dok je molitvu na romskom jeziku predvodio Hajrula Osman.
 
U povodu obilježavanja Samudaripena, Savez Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ u Romskom edukacijsko-kulturnom centru organizirao je i izložbu pod nazivom „In memoriam…Osobna svjedočanstva Roma i ne-Roma“, posvećenu svjedočanstvima o žrtvama, temeljenu na osobnim svjedočanstvima preživjelih logoraša i svjedoka vremena. Nazočni su obišli i Memorijalni centar u Uštici i Zid boli koji je, kao i edukacijsko-kulturni centar izgrađen uz potporu Vlade Republike Hrvatske.


Foto: HRT






 

Pisane vijesti