Vlada Republike Hrvatske usvojila Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima koji koriste poljoprivredno zemljište zaštićeno kao kulturno dobro

28. srpnja, 2022. - Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je 5 milijuna kuna vrijedan Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima koji koriste poljoprivredno zemljište zaštićeno kao kulturno dobro.

U Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano je 1.130 arheoloških kulturnih dobara, a velik dio njih smješten je na poljoprivredno obradivim katastarskim česticama. Takve poljoprivredne površine zahtijevaju dodatna ulaganja i troškove te posebne načine obrade zemljišta, a nerijetko se nalaze na područjima koja imaju i određena dodatna prirodna ograničenja. Predmetni Program predstavlja mogućnost potpore kao kompenzacije za smanjenu dohodovnost zbog obveze poštivanja propisa o propisa o zaštiti kulturne baštine, ali i značajan pomak u revitalizaciji zapuštenih dijelova kulturnih krajolika kojima je jedna od sastavnica višestoljetno poljoprivredno korištenje zemljišta (poput Starogradskog polja na Hvaru, koje je upisano na Popis svjetske baštine UNESCO-a). 

Primarnim poljoprivrednim proizvođačima vlasnicima poljoprivrednih površina ili dijela poljoprivrednih površina za koje je izdano Rješenje o utvrđenom svojstvu kulturnog dobra temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara sufinancirat će se priprema poljoprivrednog zemljišta i obnova zapuštenih poljoprivrednih površina u iznosu do 7.500,00 kn/ha, izrada tehničke dokumentacije do 50 % od ukupnog iznosa te nabava mehanizacije i alata do 85 % od ukupnog iznosa troška – u iznosu do 50 tisuća kuna.
 
Ministarstvo poljoprivrede je pripremilo ovaj program potpore kako bi se ostvario važan pozitivan iskorak u pristupu vlasnicima poljoprivrednih površina zaštićenih kao kulturna dobra. S ciljem što uspješnije provedbe, konzervatorski odjeli Ministarstva kulture i medija pružit će pomoć prilikom odabira prioriteta potpore, vezano uz podatke o zaštićenim područjima, kao i vrstu njihove ugroženosti s obzirom na mjere zaštite propisane za svaku od zaštićenih lokacija.







 

Pisane vijesti