Sućut ministrice u povodu odlaska Wiltrud Topić - Matutin

28. srpnja 2022. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska Wiltrud Topić - Matutin.

„Rastužila nas je vijest o odlasku ugledne povjesničarka umjetnosti gospođe Wiltrud Topić- Matutin, rođene Mersmann, udovice velikog hrvatskog kolekcionara, slikara, restauratora i donatora Ante Topića Mimare.

Posvetivši svoj život znanstvenom radu, kao cijenjena stručnjakinja za srednjovjekovnu umjetnost, dr. sc. Wiltrud Topić- Matutin bila je dugogodišnja profesorica Salzburškog sveučilišta. Na hrvatsku muzeološku scenu ušla je kao snažna duhovna i znanstvena potpora svome suprugu Anti Topiću Mimari u realizaciji donacije velike i vrijedne zbirke umjetnina hrvatskom narodu.
Svima će nam ostati u sjećanju kako je upravo ona 17. srpnja 1987. otvorila Muzej Mimara, umjesto svojega preminulog supruga koji na žalost nije doživio otvorenje muzeja na Roosveltovu trgu čiji je službeni naziv Zbirka umjetnina Ante i Wiltrud Topić Mimara.

Nadživjevši svojega supruga 35 godina, gospođa Wiltrud Topić- Matutin, nastavila je znanstvenu i prijateljsku suradnju s Muzejom, objavljujući studije o pojedinim predmetima zbirke i prenoseći svoje znanje kustosima. Svojim radom pridonijela je da Muzej Mimara postane kulturno-edukativno središte, ostavivši tako izniman doprinos hrvatskoj kulturi i muzeologiji.“



 



Pisane vijesti