56. Međunarodna smotra folklora Zagreb - Između Srednje Europe i Mediterana

Foto: Buga Cvjetanović

22. srpnja 2022. – Na svečanoj priredbi 56. Međunarodne smotre folklora, manifestaciji folklornog amaterizma posvećenog njegovanju zavičajne baštine na pozornici Gradec, u ime ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek okupljene je pozdravila ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić.

Čestitajući svim sudionicima, organizatorima i gostima festivala, ravnateljica Deranja Crnokić posebno je pozdravila goste iz inozemstva koji su u ovo izazovno vrijeme uložili mnogo truda kako bi svojim nastupima prikazali raskoš tradicijske baštine obogatili ovogodišnju Smotru. Istaknula je i kako Smotra od 60-ih godina prošloga stoljeća prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor te njeguje specifične vrijednosti nacionalne kulture. Njegujući vlastitu kulturnu baštinu, koja se prenosi s generacije na generaciju i stalno iznova nastaje kao odgovor na svoje okruženje, gradi se osjećaj identiteta i kontinuiteta te promiče poštovanje kulturne raznolikosti.

56. Međunarodna smotra folklora koja se održava od 20. – 24. srpnja, ovogodišnjom temom „Između Srednje Europe i Mediterana“ naglašava vrijednosti etnografskog i folklornog stvaralaštva nastalog intenzivnim kontaktima sa srednjoeuropskim centrima, kroz međusobne dodire i migracije različitih naroda i kultura. U okviru Smotre nastupit će domaće i inozemne skupine koje će diljem Zagreba prikazati vrijednosti tradicijske kulture, pjesme, plesa, običaja i nošnji iz Hrvatske i svijeta, a planirani su popratni programi i promocije knjiga.


 


 


Pisane vijesti