Održan inicijalni sastanak pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi o novom Granskom kolektivnom ugovoru

11. srpnja 2022. –  U Ministarstvu kulture i medija sastali su se članovi pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata djelatnika u kulturi kako bi otvorili temu pregovora oko novog Granskog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Sastanak je predvodio državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak koji je iznio osnovne elemente koji se odnose na protokol o pregovorima i pozvao na suradnju i pregovaračko ozračje iz prethodnih pregovora, visoku razinu socijalnog dijaloga te predložio održavanje prvog pregovaračkog sastanka početkom rujna.
 
Uz državnog tajnika Poljička, kao članovi Vladinog pregovaračkog odbora sastanku su prisustvovali glavna tajnica Ministarstva kulture i medija Marica Mikec, glavna savjetnica ministrice Kristina Vlašiček Novoselec, načelnik Sektora za financijske poslove, investicije, lokalni i područni (regionalni) razvoj Krešimir Račić, voditeljica Službe za kolektivne radne odnose i administrativnu suradnju u području upućivanja radnika Ministarstva rada, mirovinskoga sustava obitelji i socijalne politike Olivera Fišeković te Hana Zoričić iz Ministarstva financija.
 
Svoja očekivanja iznijeli su i glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Domagoj Rebić, predstavnici umjetnika Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Ivica Trubić i Željka Barišić Pulig, viši konzervator Hrvatskog restauratorskog zavoda Andrej Janeš, arhivski savjetnik Državnog arhiva u Zadru Marijan Maroja te Mirjana Blažević iz Muzeja Mimara. 
 
Cilj sastanka bio je okupiti sudionike pregovora te odrediti njegovu dinamiku, a obje strane pokazale su veliku volju za suradnjom. Dogovoreno je da će se i ubuduće sastanci održavati u prostoru Ministarstva kulture i medija kontinuirano, ovisno o okolnostima i okvirno jednom u 15 dana te da će predstavnicima Pregovaračkog odbora HSDK-a biti dostavljen nacrt Protokola o kolektivnim pregovorima, a kao datum slijedećeg radnog sastanka određen je utorak, 6. rujna 2022. godine. 
 

Pisane vijesti