Kultura za Uključivu i Zelenu Europu: okrugli stol uz primjere dobre prakse

28. lipnja 2022. – Hrvatski Desk Kreativne Europe – ured Kultura, u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj pripremio je okrugli stol pod nazivom Kultura za uključivu i zelenu Europu u Centru mladih Ribnjak u Zagrebu uz videoprijenos uživo te prijevod na međunarodni znakovni jezik.

Događanje je organizirano kako bi se kreativce i kulturni sektor potaknulo na raspravu o tome kako kultura može pridonijeti ostvarivanju ciljeva Europske unije, izgradnji uključivog društva i ostvarenju zelenih standarda uz razmjenu primjera dobrih praksi. Ujedno, zainteresiranim dionicima pruža se prilika za umrežavanje i stvaranje novih partnerstva.
 
Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek pozdravila je okupljene videoporukom istaknuvši kako su socijalna uključenost i pitanja okoliša važni stupovi Europske unije kao i paneuropska tema uvedena u sve politike i prisutna u svim slojevima društva, uključujući i kulturni sektor. „Programi i aktivnosti Ministarstva kulture i medija prate europske trendove i politike, a hrvatski kulturni djelatnici uključuju se sa svojim europskim kolegama u promišljanja o ključnim temama današnjice“, rekla je ministrica.
 
Govoreći o inicijativi Novog europskog Bauhausa ministrica je istaknula kako smo ju prihvatili „kao zajedničku europsku baštinu koja je duboko implementirana u hrvatsku kulturu oblikovanja prostora“ te dodala kako je Novi europski Bauhaus ujedno i današnji zeitgeist - duh vremena naše nove Europe. Danas povezujemo održivost, zelenilo i estetiku u svim segmentima kulturnih i kreativnih industrija, a posebno u urbanom planiranju, arhitekturi i dizajnu“.
 
„S obzirom na to da kultura ima kohezivnu ulogu u društvu i pretežito potiče promjene, čvrsto vjerujem u njezinu moć za postizanje našeg zajedničkog, europskog cilja - podizanja ekološke i društvene svijesti svih naših građana. Stoga prema novom programu Kreativne Europe, pomaknimo granice u smjeru boljeg života na Zemlji“, zaključila je ministrica i poželjela sudionicima uspješnu raspravu i nova partnerstva.
 
Okupljene je uvodno pozdravila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko te voditeljica Službe za Kreativnu Europu / Deska Kreativne Europe Anera Stopfer. Uz dva okrugla stola na kojima je uz sudionike iz Portugala, Mađarske, Francuske i Slovenije sudjelovala i načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Irena Kregar Šegota, zainteresirani su mogli čuti o primjerima dobrih praksi, o aktivnostima kreativne organizacije LAB852 i njihovim projekatima Plastic we live with i Switchoffandlisten, pogledati projekciju filma METEO Irme Omerzo, sudjelovati u nagradnoj igri te iskoristiti priliku za povezivanje i stvaranje novih partnerstava.

Pisane vijesti