Stalni postav novouređenog Zavičajnog muzeja Benkovac u revitaliziranom srednjovjekovnom kaštelu Benković

Foto: Zavičajni muzej Benkovac

11. lipnja 2022. – Revitalizacijom srednjovjekovnog kaštela Benković, uređenjem Zavičajnog muzeja Benkovac te otvorenjem njegovog stalnog postava, Benkovac je uz svoj zavičajni muzej dobio i suvremeni kulturni centar namijenjen održavanju različitih manifestacija.

Uz čestitke u povodu dovršetka obnove kaštela i uređenja stalnog muzejskog postava, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak izrazio je zadovoljstvo uspješnom suradnjom institucija koje su radile na projektu kao i na uloženim naporima pojedinaca u oživljavanju bogate prošlosti benkovačkog kraja. Izrazio je uvjerenje da će muzej, koji sada na zanimljiv način i u skladu s dosezima suvremene muzejske djelatnosti prezentira svoj zavičaj, dodatno pridonijeti pozicioniranju Grada Benkovca kao središta društvenog života Ravnih kotara i Bukovice te povećati kvalitetu života lokalnog i regionalnog stanovništva.
 
Zavičajni muzej Benkovac osnovan je 1983. godine na temeljima zavičajne zbirke nastale ujedinjenjem donirane građe privatnih kolekcionara, koja se proširivala prikupljanjem etnološke, arheološke, kulturno-povijesne građe sa šireg benkovačkog područja. Smješten je u srednjovjekovnoj tvrđavi obitelji Benković iz 15. stoljeća, zaštićenog kulturnog dobra na kojem su ratna stradanja kao i tijek vremena ostavili brojna oštećenja. Obnova i revitalizacija kaštela te preuređenje muzeja od iznimne je važnosti ne samo za očuvanje kulturno-povijesne baštine već i za gospodarski razvoj te razvoj kulturnog turizma Benkovca.
 
Projekt je sufinanciran  sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije, Ministarstva kulture i medija i Grada Benkovca. Više o projektu: https://muzej-benkovac.hr/revitalizacija-uredenje-muzeja
 

Pisane vijesti