​9. lipnja 2022. – Edukativna radionica o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javnog sudjelovanja - SLAPP tužbi s kojima se suočava medijski sektor

U četvrtak, 9. lipnja 2022. godine u 10:30 sati u Kulturnome centru u Osijeku, Kneza Trpimira 2a, održat će se edukativna radionica o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javnog sudjelovanja - SLAPP tužbi s kojima se suočava medijski sektor u organizaciji Ministarstva kulture i medija.
 
Ministarstvo kulture i medija osnovalo je 2021. godine Stručnu radnu skupinu radi oblikovanja politike suzbijanja strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja - SLAPP tužbi, nakon što je Europska komisija usvojila Akcijski plan za europsku demokraciju, kojemu je jedan od primarnih ciljeva potpora samostalnim i neovisnim medijima, između ostalog, putem suzbijanja SLAPP tužbi – postupaka pokrenutih od strane moćnih pojedinaca usmjerenih prema zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova u društvu o pitanjima od javnog interesa. U radnoj skupini okupili smo ključne stručnjake – predstavnike medijskog sektora - novinara i nakladnika, strukovnih novinarskih udruga, Pravosudne akademije, Hrvatske odvjetničke komore, akademske zajednice, Ureda pučke pravobraniteljice, Ministarstva pravosuđa i uprave te Ministarstva kulture i medija i potaknuli dijalog, razmjenu znanja i iskustava, ali i edukaciju, kako bi se zajednički pronašli učinkoviti načini za suzbijanje pokretanja SLAPP tužbi te kako bismo dali doprinos podizanju svijesti u stručnoj i općoj javnosti o ovoj iznimno bitnoj temi za cijelo društvo.
 
Treba istaknuti kako je problem zlouporabe strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja prepoznat u cijeloj Europskoj uniji te je Europska komisija 27. travnja 2022. objavila prijedlog Direktive o strateškim tužbama protiv sudjelovanja javnosti i preporuke državama članicama o SLAPP tužbama, koje podrazumijevaju i aktivnosti edukacija, koje smo u Hrvatskoj počeli provoditi već prošle godine.
Napomenuli bismo kako su okrugli stol - javna rasprava te prva radionica o problematici SLAPP tužbi održani u Zagrebu u rujnu i prosincu prošle godine, te je jedan od zaključaka tih rasprava bio upravo potreba održavanja edukacija i u drugim dijelovima Hrvatske, slijedom čega je, ove godine u ožujku održana i stručna radionica u Regionalnom centru Pravosudne akademije u Splitu, a sljedeća radionica održat će se u Osijeku.
 
Na radionici će kao predavači sudjelovati izv. prof. dr. sc. Hrvoje Lisičar s Pravnog fakulteta u Zagrebu, ujedno i član Odbora stručnjaka za SLAPP i Odbora stručnjaka za integritet internetskih informacija Vijeća Europe, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske Željko Pajalić, glavni urednik 24 sata Ivan Buča te izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.