Nakon dvije pandemijske godine, 29. izdanje Festivala glumca otvoreno u svom tradicionalnom proljetnom terminu

Foto: Festival glumca

14. svibnja 2022. – U Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima – ovogodišnjem gradu domaćinu, svečano je otvoreno 29. izdanje Festivala glumca koje će tijekom devet dana publici svih pet gradova Vukovarsko-srijemske županije donijeti predstave aktualne hrvatske kazališne produkcije.


      Uz čestitke osnivačima, sudionicima, posjetiteljima i organizatorima, izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila istaknula je izniman značaj Festivala glumca u hrvatskoj kulturnoj povijesti, kao jedinog hrvatskog festivala posvećenog glumcu, koji na najbolji način afirmira glumca, važnost glumačke interpretacije i stvaralačkih postignuća. 
Foto: HINA

„Od 1994. godine kada je u vrijeme Domovinskog rata pokrenut u Vukovarsko-srijemskoj županiji, zahvaljujući odvažnoj i plemenitoj inicijativi kao i sada u svom 29. izdanju, Festival traje u svakom pljesku publike“, zaključila je ravnateljica Vaniček-Fila.
 
 Okupljenima su se obratili i župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Ivica Pucar, izbornik 29. Festivala glumca Davor Svedružić te Filip Radoš, domaćin 29. izdanja Festivala glumca.
 
Uz svečano otvorenje u Vinkovcima prikazana je predstava „Sretna ne bila“ – autorski projekt Ivane Vuković i Helene Petković u produkciji splitskog Kazališta PlayDrama, dok će u sljedećim danima slavonska publika imati priliku pogledati 19 predstava gostujućih kazališta iz cijele Hrvatske.

Uoči otvorenja festivala u galeriji GK Joza Ivakić Vinkovci otvorena je Trijenalna izložba kazališnih plakata od kojih je najboljim ocijenjen plakat za predstavu Henrika Ibsena „Nora“ redatelja Marija Kovača u produkciji Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba. Na završnoj svečanosti festivala, 21. svibnja tradicionalno će biti dodijeljena priznanja i nagrade najboljim glumačkim ostvarenjima, najboljoj predstavi u cjelini te nagrade za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu kao i nagrade za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti.

https://festivalglumca.hr/raspored/
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica