Pola stoljeća Animafesta u Muzeju suvremene umjetnosti

Foto: HINA

12. svibnja 2022. – Pola stoljeća održavanja jednog od najstarijih svjetskih festivala posvećenih animaciji – zagrebačkog Animafesta povod je predstavljanja najsjajnijih trenutaka iz njegove povijesti na retrospektivi Animafest Zagreb 1972. – 2022. u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Uz čestitke autoricama izložbe te svima koji su sudjelovali u njezinoj realizaciji, izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za arhive, muzeje i knjižnice Anuška Deranja Crnokić izrazila je uvjerenje kako će ovogodišnji izložbeni program zasigurno kvalitetno upotpuniti onaj filmski kao još jedno jamstvo svjetskog ugleda Animafesta koji već punih pola stoljeća nimalo ne gubi na svojoj snazi.
 
Podsjetila je kako je festivalski program od početka uključivao brojne izložbe na različitim zagrebačkim lokacijama, koje su iako zamišljene kao prateća događanja, postale njegov integralni dio. Iz suradnje Animafesta i Muzeja suvremene umjetnosti proizašli su raznoliki projekti, dodala je ravnateljica Deranja Crnokić podsjetivši na projiciranje animiranih filmova na medijskoj fasadi Muzeja do, kao u ovom slučaju, opsežnih istraživanja i muzeološkog uprizorenja prošle i suvremene produkcije animiranog filma.
 
Okupljenima su se obratili i ravnateljica MSU Zdenka Badovinac, autorica izložbe i kustosica MSU Vesna Meštrić, autorica izložbe i producentica Animafesta Paola Orlić, autorica izložbe i predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer te Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.
 
Izložba donosi izbor iz arhive, neke od nagrađenih animiranih filmova i njihove autore, dokumentarnu građu, fotografije, festivalske špice, publikacije kao i neke od najpoznatijih festivalskih plakata i crteža. S posebnom se pozornošću ističe vizualni identitet festivala kojega su oblikovali i sa svakim novim izdanjem razvijali istaknuti animatori, umjetnici i grafički dizajneri, poput festivalske maskote Mandleka – čovječuljka s polucilindrom Zvonimira Lončarića, prvih plakata Borivoja Dovnikovića Borde i mnogih radova Zlatka Boureka.
 
Uoči održavanja ovogodišnjeg izdanja Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta koji slijedi u tjednu 6. do 11. lipnja, uz središnju izložbu o povijesti festivala moguće je posjetiti i četiri tematske izložbe koje se tradicionalno održavaju u popratnom festivalskom programu: http://www.msu.hr/dogadanja/animafest-zagreb-1972-2022/948.html
 

Pisane vijesti