Održan 11. festival hrvatskih digitalizacijskih projekata

FOTO: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

U organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, održan je 11. festival hrvatskih digitalizacijskih projekata, posvećen digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine, sustavima za upravljanje digitalnom građom, digitalnim proizvodima i uslugama te promociji digitalizacijskih projekata. 

Ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Ministarstva kulture i medija Anuška Deranja Crnokić održala je pozdravni govor u kojem je istaknula važnost digitalizacije kulturne baštine unutar nacionalnog i europskog okruženja.
 
Ravnateljica Deranja Crnokić izrazila je zadovoljstvo da se na D festu ove godine u uvodnom bloku izlaganja predstavlja pregled aktivnosti nacionalnog projekta e-Kultura Digitalizacija kulturne baštine od strane Ministarstva kulture i medija i partnerskih institucija: Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatske radiotelevizije, Muzeja za umjetnost i obrt te Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Istaknula je kako će se putem tog najvećeg nacionalnog suradničkog projekta digitalizacije kulturne baštine uspostaviti nov i inovativan digitalni prostor, koji olakšava rad baštinskih ustanova te dijeljenje i povezivanje sadržaja. Digitalizacija i digitalna transformacija bit će dodatno osnažene kroz Nacionalni plan otpornosti i oporavka u koji su uključeni i projekti Ministarstva kulture i medija, rekla je ravnateljica Deranja Crnokić. 
 
Prigodnim govorom obratila se i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Ivanka Stričević koja je naglasila važnost digitalizacije za Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu. 

Pisane vijesti