40 godina obilježavanja Međunarodnog dana plesa – 29. travnja

Međunarodna proslava plesne umjetnosti od 1982. godine obilježava se na rođendan začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea i na inicijativu UNESCO-ova Međunarodnog odbora za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples ITI.

Prigoda je to da se javnosti ukaže na svu ljepotu umjetnosti pokreta te potakne na uživanje u njezinoj univerzalnosti koja prevladava političke, kulturne i etičke prepreke te zbližava društvo zajedničkim jezikom – plesom.
 
Ovogodišnju međunarodnu poruku uputila je plesačica i umjetnička ravnateljica Korejskog državnog baleta Kang Sue-jin, dok je hrvatsku poruku uputio Plesni kolektiv Magija, potražite ih na poveznici.

Plesna zajednica u Hrvatskoj i ove se godine priključila obilježavanju Međunarodnog dana plesa pa će tako diljem zemlje brojne plesne škole i klubovi, organizacije i udruge u kulturi održavati brojne prigodne plesne programe i dane otvorenih vrata.

    Hrvatsko narodno kazalište u Splitu tako će danas obilježiti Međunarodni dan plesa programom Mladost je ples u izvedbi polaznika Baletnog studija HNK-a Split u 18 sati na Trgu Gaje Bulata, u Zadru će na Poljani pape Ivana Pavla II. od 18 do 20 sati tradicionalno plesati Zadarski plesni ansambl uz druge plesne klubove i škole, a u Petrinji će od 19 sati u poslovnom centru „Centar novog života“ u povodu obilježavanja već jedanaestu godinu zaredom plesati Sportski plesni klub „Petrinia“.
 
Zagrebački plesni centar pridružuje se proslavi umjetnosti pokreta raznolikim cjelodnevnim programom, a Hrvatski sabor kulture pripremio je prigodni seminar i radionicu. U Karlovcu se danas održava plesna šetnja od Korza sve do Gradskog kazališta Zorin dom, pa dalje perivojem do paviljona Katzler i do Plesnog centra Studio 23. U Novskoj će u gradskom parku zaplesati učenici Osnovne škola Novska zajedno s udrugama, vrtićem i školama na području grada Novske, dok će se u Gradskom kazalištu Požega održati nekoliko plesnih predstava. 

U Rijeci se u povodu obilježavanja Međunarodnog dana plesa održava višednevna manifestacija Radost plesa, koja će kulminirati u subotu, 30. travnja, plesnom rapsodijom na Korzu kada će se na platou između robne kuće Korzo i zgrade gradskog poglavarstva s početkom u 11 sati održati Revija plesnih škola.
 

Pisane vijesti