Svečano dodijeljene stipendije Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“

12. travnja 2022. –  Natalia Ivanjko, Katarina Mužina, Ana Novačić i Marsela Polić ovogodišnje su stipendistice Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ koji se održava u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija.

Uz čestitke znanstvenicama, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prilikom svečane dodjele stipendija izrazila je posebno zadovoljstvo zbog upoznavanja mladih znanstvenica koje u svojim istraživanjima izražavaju visok stupanj kreativnosti i inovativnosti, a svaka na svom području briše granice i s lakoćom pliva u interdisciplinarnim vodama. Podsjetila je i na posljednje dvije godine u kojem je cijeli svijet zastao pred zaprekom globalne pandemije, kada smo se uvjerili koliko su nam važni iskusni znanstvenici i stručnjaci koji su spriječili da posljedice pandemije budu na razini apokaliptičkih projekcija na samom početku. Stoga je istaknula kako se s posebnim ponosom dodjeljuju ova priznanja jer su ona dodatni poticaj upravo vrhunskim stručnjacima i znanstvenicama koje su svojim predanim radom, trudom, entuzijazmom i upornosti postigle izvrsnost bez koje ne možemo zaštititi, liječiti niti oporaviti naše društvo, pa tako ni čovječanstvo u cjelini.

Ministrica je podsjetila i kako Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, koje djeluje u Ministarstvu kulture i medija, uvijek pridaje veliku pozornost svim UNESCO-ovim programskim područjima među kojima je osobito važno osnaživanje uloge žena u znanosti, kulturi, a time i u društvu općenito. „Jedan je od glavnih ciljeva ovog programa da svi zajedno potaknemo što više mladih žena da krenu putem akademske i znanstvene karijere te odaberu znanost kao svoj životni poziv“, zaključila je ministrica te dodala da to nije posao koji će privući svjetla reflektora, već tihi, dugotrajni i koncentrirani rad čija ostvarenja unaprjeđuju naš životni standard i stoga nam je iznimno vrijedan.
 
Izaslanik ministra znanosti i obrazovanja dr. sc. Hrvoje Meštrić podsjetio je kako Hrvatska ima visok udio žena među istraživačima, 48,9 %, što je više od prosjeka Europske unije, u kojoj iznosi 33,4 %. U visokom obrazovanju žene također čine većinu diplomiranih, 60,2 %,  a među doktorima znanosti ih je 57,6 %, istaknuo je Meštrić te zaključio kako programi stipendiranja i podrške poput ovog imaju pozitivan utjecaj na mlade znanstvenice. Prigodnim govorom okupljenima se obratila i izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Jadranka Žarković, predsjednik izbornog povjerenstva akademik Zvonko Kusić te članica Uprave i direktorica korporativnih komunikacija L'Oréal Adria Irena Šarić Dombaj.
 
Program stipendiranja provodi se u Hrvatskoj već šesnaest godina te se odlukom vodećih hrvatskih znanstvenika pojedinačnim stipendijama u iznosu od 5.000 eura nagrađuju četiri najbolje hrvatske znanstvenice do 35 godina, koje su u završnoj fazi pripreme doktorske disertacije iz područja prirodnih znanosti, uključujući interdisciplinarna područja, za njihov doprinos znanstvenim spoznajama u zemlji i svijetu.
 


Pisane vijesti