100. obljetnica rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun

U povodu obilježavanja 100. obljetnice rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica i vrsne prevoditeljice s bugarskog jezika Vesne Parun (Zlarin, 10. travnja 1922. – Stubičke Toplice, 25. listopada 2010.) diljem Hrvatske održava se niz manifestacija kojima se prisjećamo njezina života i impresivnog umjetničkog opusa.
Svojim je lirskim pjesničkim ciklusima, esejističkim i dramskim djelima te osobitim umijećem približavanja svijetu najmlađih Vesna Parun ostvarila vrijedan stvaralački udio u novijoj hrvatskoj književnosti i jedinstveni izričaj u svakom književnom rodu i žanru kao književnica i kao prevoditeljica.

Središnja proslava okupljena oko Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku započela je prošlog mjeseca na Međunarodni dan žena pjesničkom večeri Vesna i ja održanom drugu godinu zaredom u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku. Knjižnica bogat program obilježavanja provodi zajedno s partnerskim institucijama i organizacijama pa je tako na izložbi Balade Vesne Parun Muzeja Prigorja iz Sesveta predstavljeno dvadesetak radova, uglavnom krajolika i autorici dragih dalmatinskih mjesta. Zahvaljujući posudbi na izložbi slika i osobnih predmeta književnice, javnost ima priliku vidjeti dio do sada nikada izlaganog fundusa KUD-a „Koralj“ Zlarin.
 
Danas, na sam pjesnikinjin rođendan, Kulturna udruga Fotopoetika putem društvenih mreža proglasit će pobjednike natječaja za pjesničku rezidenciju Vesna Parun koja će se po drugi put održati na Zlarinu, rodnom otoku književnice, uz podršku Ministarstva kulture i medija, Grada Šibenika, Turističke zajednice grada Šibenika i Turističke zajednice Zlarin. Sljedećeg tjedna održat će se predavanje književne prevoditeljice s bugarskog jezika Ksenije Banović na temu „Bugarske godine Vesne Parun“, a zatim slijede dva zanimljiva događaja – okrugli stol o Vesni Parun kao i predstavljanje drugog izdanja dječjeg romana u stihovima Vesne Parun Kukljo, Mukljo, Tanana i Glog, koji je šibenska knjižnica objavila 1997. godine u nizu Lastovanja.
 
Ovog ljeta u planu je održavanje niza događanja posvećenih Vesni Parun, recitali, radionice, književni susreti, predstavljanja knjiga, od kojih neke podupire i Ministarstvo kulture i medija. Obljetnicu će na prigodne načine obilježiti i brojne škole, knjižnice i udruge, a u suradnji Grada Šibenika i Turističke zajednice Zlarin u pripremi je postavljanje spomen-ploče na Zlarinu posvećene Vesni Parun kao i uređenje virtualnog puta Vesne Parun koji će voditi otokom kroz lokacije koje se često spominju u njezinim stihovima i djelima.
 
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu također se pridružila obilježavanju pa će se sutra, 11. travnja, u predvorju Knjižnice održati poetsko druženje uz izložbu Žena koralj, žena hrid, predstaviti građa iz Grafičke zbirke, Zbirke rukopisa i starih knjiga, Zbirke muzikalija i audiomaterijala te općeg fonda knjižnice – od rukopisa književnice preko grafičkih mapa do glazbenih rukopisa nastalih na stihove Vesne Parun. Na izložbi će biti izložene i fotografije Zlate Vucelić kao i mural Koralj vraćen moru, koji su na poticaj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i u povodu 100. obljetnice rođenja Vesne Parun oslikale studentice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, autorica Nika Vrbica, Anđela Majica, Ena Antunović i Marta Dijak pod mentorstvom dekana Akademije Tomislava Buntaka te  vanjske suradnice Akademije Melinde Štefčić.
 

 


Pisane vijesti