Ministrica Nina Obuljen Koržinek sudjelovala na Vijeću ministara kulture i audiovizualnih djelatnosti Europske unije u Luksemburgu

Foto: Europska unija i Ministarstvo kulture i medija RH


4. travnja 2022. – Pod francuskim predsjedanjem Vijećem Europske unije, ministri kulture i audiovizualnih djelatnosti i medija država članica okupili su se danas u Luksemburgu kako bi razgovarali o mogućem djelovanju s ciljem očuvanja kulturnog sektora i njegovih djelatnika pogođenih situacijom u Ukrajini.

Vijećem je predsjedala francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot-Narquin, a na početku se okupljenima obratio ukrajinski ministar Oleksandr Tkachenko te izvijestio o trenutnoj situaciji u Ukrajini i ukrajinskim naporima da se zaustavi ruska vojna propaganda i pomogne u zaštiti kulturne baštine.

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel nakon ministra Tkachenka podsjetila je koliko je vrijedna nematerijalna kulturna baština Europe te kako je potrebno stajati uz Ukrajinu i poduprijeti je specifičnim koracima. Jednako je nužno jačati povezanost s cijelim europskim kulturnim i kreativnim sektorom te zaštititi kulturne i kreativne profesionalce i kulturnu baštinu Ukrajine. Izrazila je namjeru da jedan od poziva za prijavu projekata u okviru programa Kreativna Europa 2023. bude posvećen Ukrajini te da novi Radni plan za Kreativnu Europu uključuje projekt posvećen razmjeni stručnjaka, jačanju kapaciteta te zaštiti kulturne baštine zajedno s ukrajinskim partnerima.

Podsjetila je kako se u okviru platforme Creatives Unite može saznati koje su sve vrste pomoći na raspolaganju ukrajinskim umjetnicima. Jednako tako, u suradnji s UNESCO-om Ukrajini će se poslati oprema potrebna za evakuaciju i zbrinjavanje umjetnina. Što se tiče audiovizualnih djelatnosti, Mariya Gabriel je istaknula da države članice rade sve kako bi spriječile navalu dezinformacija iz Rusije, a EU nastoji mobilizirati europsko financiranje kako bi zaštitila novinare i njihove ekipe u Ukrajini te kako bi se borila protiv dezinformacija i dala potporu ukrajinskim medijima. U području informativnih medija upravo će se potpisati prvi projekt s ukrajinskim partnerom za razvojnu zakladu novinarskog partnerstva unutar Kreativne Europe. Također se radi na brzom odgovoru za medijske slobode (Media Freedom Rapid Response) s ciljem praktične pomoći novinarima za države članice i zemlje pristupnice.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u svojem se govoru prisjetila hrvatskog iskustva tijekom Domovinskog rata u kojemu su počinjeni zločini protiv civilnog stanovništva, uništavana hrvatska kulturna baština te se širile dezinformacije kako bi se opravdala vojna agresija. Složila se da europski odgovor mora biti brz, učinkovit i koordiniran te da se na svaki mogući način mora pomoći ukrajinskim izbjeglicama.

Izvijestila je kolege ministre o sastanku održanom 15. ožujka na kojemu su hrvatski muzealci, konzervatori i restauratori s ukrajinskim stručnjacima razgovarali o konkretnoj pomoći u vidu hitne evakuacije i pohrane umjetnina te inventarnih knjiga na temelju vrijednog hrvatskog iskustva. Posebno je istaknula važnost digitalizacije te dokumentiranja i bilježenja baštine, o čemu Hrvatska redovito kontaktira i komunicira s UNESCO-om i ALIPH-om, s naglaskom na koordinaciju država članica kako bi se kod njih privremeno pohranila pokretna dobra. Dodala je i kako Hrvatska zajedno s drugim državama članicama razmatra povlačenje iz Foruma slavenskih kultura te podržava UNESCO-ove napore da se Rusiju odvrati od sudjelovanja na nadolazećem Odboru za svjetsku baštinu.

Ministrica Obuljen Koržinek naglasila je da Hrvatska nastavlja izražavati snažnu osudu dezinformacija i lažnih vijesti koje nađu svoj put do javnog medijskog prostora. Svoje obraćanje zaključila je obaviješću da Hrvatska radi na osiguravanju sigurnog radnog okruženja i integracije ukrajinskih umjetnika i kulturnih profesionalaca na hrvatsko tržište rada, planira otkup knjiga ukrajinskih izdavača koje će biti poslane hrvatskim knjižnicama, uz što je vezano i osiguranje besplatnog pristupa kulturnim ustanovama ukrajinskim izbjeglicama.

Na sastanku su usvojeni i Zaključci Vijeća o jačanju međukulturne razmjene u europskom prostoru mobilnošću umjetnika i kulturnih stručnjaka te višejezičnosti u digitalnom okruženju te Zaključci Vijeća na temu izgradnje europske strategije za kulturne i kreativne industrije. Italija je najavila prvi sastanak ministara kulture euromediteranske regije koji će se 16. i 17. lipnja održati u Napulju, Slovačka je predstavila program Trenčina kao Europske prijestolnice kulture za 2026. godinu, Litva, Latvija i Estonija govorile su o koordinaciji europskog djelovanja za pomoć Ukrajini u područjima kulture i medija, a Češka je najavila program češkog predsjedanja Vijećem Europske unije koje će se održati u drugom semestru 2022. godine.
 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi