Kreativnost i kulturna baština kao strateški izvori za raznoliku i demokratsku Europu – tema ministarske konferencije Vijeća Europe

1. travnja 2022. – Na konferenciji ministara kulture Vijeća Europe u Strasbourgu raspravljalo se o važnosti kreativnosti i kulturne baštine za Europu, posebice u kontekstu ratnih zbivanja u Ukrajini. Konferenciju su otvorili predsjedavajući ministar kulture Talijanske Republike Dario Franceschini te glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić, a ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je putem videoveze.

Ministar Franceschini osudio je ratna razaranja u Ukrajini te je naglasio kako upravo danas na snagu stupa Konvencija o kaznenim djelima vezana za kulturna dobra (tzv. Konvencija iz Nikozije).

Konvencije su jedni od najvažnijih instrumenata Vijeća Europe te se njima ono zalaže za zaštitu kulturne baštine. Marija Pejčinović Burić dodala je da kultura zauzima važno mjesto u radu Vijeća Europe jer kulturna baština povezuje europske zemlje i izvan njihovih geografskih granica. Pohvalila je ukrajinske napore u zaštiti kulturne baštine premda se njezina stradanja ne mogu usporediti s ljudskima, ali su jednako tragična i jednakim ih je naporima potrebno spriječiti.

Okupljenima se govorom putem videoveze priključio i ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkachenko, koji se obratio ministrima zahvalom na pruženoj podršci, posebice Italiji, te istaknuo kako bi kultura trebala biti glavni soft power alat protiv ratnih sukoba.

Ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je na hrvatska iskustva tijekom Domovinskog rata zbog kojih Hrvatska itekako suosjeća s Ukrajinom. Ukrajinskim kolegama hrvatski stručnjaci pomažu savjetima, ali i slanjem opreme za in situ zaštitu te evakuaciju umjetnina. Ministrica je naglasila i važnost ulaganja u suradničko upravljanje i povezivanja s lokalnim zajednicama te podcrtala ulogu mladih u očuvanju baštine. Zaključila je kako je kulturna baština neophodan izvor znanja i vrijednosti koji je potrebno očuvati pred brojnim izazovima.

I drugi su ministri država članica u svojim govorima potvrdili solidarnost s Ukrajinom, veliku ulogu u očuvanju raznolikosti i demokracije koju ima Vijeće Europe te nastavak zalaganja za čuvanje njezinih vrijednosti.
 



Pisane vijesti