„Važnost čitanja djeci od najranije dobi“ - stručni skup za pedijatre Grada Zagreba i Zagrebačke županije

30. ožujka 2022. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na stručnom skupu za pedijatre Grada Zagreba i Zagrebačke županije koji je održan u okviru nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi - „Rođeni za čitanje“. Nakon predstavljanja nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje“ u Slavonskom Brodu, Ministarstvo kulture i medija započelo je ciklus informativnih susreta za pedijatre, a do srpnja 2022. godine održat će se informativni susreti s pedijatrima svih županija Republike Hrvatske. 
 
Podsjetivši kako je Godina čitanja kao i program „Rođeni za čitanje“ jedna od aktivnosti Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, ministrica je istaknula važnost poticanja čitanja putem međusektorskog povezivanja i suradnje svih institucionalnih i izvaninstitucionalnih sudionika na lokalnoj i  nacionalnoj razini. Dodala je kako će se programom „Rođeni za čitanje“ putem višegodišnjih aktivnosti na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi uz aktivnu ulogu roditelja-skrbnika i pedijatara. Ministrica se osvrnula i na rezultate Godine čitanja, u kojoj je Ministarstvo za razne programe izdvojilo oko 100 milijuna kuna te dodala kako su se tom kampanjom dodatno osnažili programi koji se redovito provode, a neki poput „Rođenih za čitanje“ prvi se put pokrenulo upravo u Godini čitanja. U svome govoru ministrica je posebno pozdravila i doprinos Društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju, Hrvatskog liječničkog zbora te Hrvatskog pedijatrijskog društva.

O važnosti čitanja djeci od najranije dobi s ciljem razvoja rane pismenosti govorila je stručna suradnica programa „Rođeni za čitanje“ prim. mr. sc. Marija Radonić, pedijatrica i idejna začetnica programa, dr. sc. Anita Peti-Stantić, profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Posebni gosti skupa bili su začetnici programa „Nati per leggere“, predsjednik i ravnateljica talijanskog Centra za zdravlje djece: Giorgio Tamburlini i Alessandra Sila. O provedbi nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje“ i nastavku konkretnih aktivnosti započetih u 2021. Godini čitanja govorila je voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija Maja Zrnčić.
 
Akcijskim planom Nacionalne strategije poticanja čitanja predviđeno je da program „Rođeni za čitanje“ na nacionalnoj razini provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Jedan je od ciljeva programa razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će uputiti svakog roditelja/ skrbnika na redovitim sistematskim pregledima djece na važnost čitanja djeci, na važnosti čitanja iz užitka, općenito na važnost čitanja za razvoj djetetovih čitalačkih navika te na važnost razvoja čitateljskog mozga u digitalnom svijetu. Ministarstvo kulture i medija osigurat će za svu djecu godišnje 40 000 slikovnica, koje će im pedijatri tijekom pregleda pokloniti, sukladno dobi djeteta (za šest mjeseci, godinu i pol, tri i pet godina). 
 
Provedba programa započela je u 2021. Godini čitanja, koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila na prijedlog Ministarstva kulture i medija na sjednici 30. prosinca 2020. Program se provodi kao mjera Akcijskog plana provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017. godine.

Pisane vijesti