Premijerno izvedena operna koprodukcija „Arlecchino - Gianni Schicchi“ osječkog i riječkog nacionalnog kazališta

Foto: Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka 

14. ožujka 2022. –  Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravila je u službenom posjetu Rijeci, gdje je prisustvovala premijeri opera „Arlecchina“ Feruccia Busonija i „Giannija Schicchija“ Giacoma Puccinija.

Operna koprodukcija rezultat je udruženih umjetničkih snaga Opere i Talijanske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka te Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, a zamišljena je kao pilot-projekt u okviru Sporazuma o suradnji kojega su nacionalne kazališne kuće potpisale u svibnju prošle godine.

Osječka premijera slijedi 28. travnja, predstava će u srpnju gostovati na jednom od najznačajnijih europskih opernih festivala u Savonlinni https://operafestival.fi/en/, a u planu su gostovanja u Splitu, Zagrebu te izvan Hrvatske.

Ovaj operni diptih združio je djela koja, premda nastala u istom razdoblju početka 20. stoljeća, jedno 1913., a drugo 1917. godine, prema mišljenju muzikologa predstavljaju svojevrstan sudar tradicije i moderne, tradicije iz pera modernista Busonija  i moderne u rukopisu Puccinija - skladatelja „starog kova“. https://hnk-zajc.hr/predstava/arlecchino-gianni-schicchi/
 
Podsjećamo kako su 3. svibnja prošle godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, u nazočnosti ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, intendanti nacionalnih kazališta u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu potpisali Sporazum o suradnji s ciljem poboljšanja institucijske suradnje, koprodukcija, uzajamnih gostovanja i razmjene predstava među nacionalnim kazalištima.
 

Pisane vijesti