U Splitu održana druga po redu radionica - edukacija o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javne participacije – SLAPP tužbi

10. ožujka 2022. - Druga po redu radionica - edukacija o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javne participacije – SLAPP tužbi s kojima se suočava medijski sektor, kao jedna od aktivnosti Stručne radne skupine okupljene radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi, održana je u organizaciji Ministarstva kulture i medija u Regionalnom centru Pravosudne akademije u Splitu.
 
Nakon održanog radnog sastanka Stručne radne skupine u srpnju 2021., okruglog stola u rujnu 2021. godine, javnog savjetovanja o djelovanju Europske unije protiv zlouporabe sudskih postupaka te stručne radionice o SLAPP problematici u prosincu 2021. godine u Zagrebu, nastavlja se održavanje zajedničkih edukacija i u drugim dijelovima Hrvatske.
 
Zahvalivši predavačima i sudionicima na odazivu, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture i medija Jasna Vaniček-Fila predstavila je ciljeve radne skupine koji su istaknuti tijekom javne rasprave, a to su prikupljanje podataka o SLAPP-u te analiza stanja, zatim prikupljanje podataka o postojećim praksama i upozoravanje na mjere koje već u postojećem zakonodavstvu stoje na raspolaganju sudovima za sprječavanje SLAPP-a, formiranje prijedloga za buduće anti-SLAPP zakonodavne mjere, provođenje edukacije sudaca, odvjetnika i novinara te nakladnika radi sprječavanja SLAPP-a, provođenje aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti u stručnoj i općoj javnosti o negativnim posljedicama SLAPP-a te podizanje razine dijaloga u društvu o SLAPP-u.
 
Profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Romana Matanovac Vučković istaknula je kako su SLAPP tužbe strateške tužbe koje se podnose protiv novinara i dionika civilnog društva kako bi ih spriječili u radu, a u skladu s EU preporukama nastoje se provoditi aktivnosti pronalaženja najboljeg načina da se takve tužbe suzbiju. Osvrnula se na različite modele pristupa tom problemu koji se sada razmatraju u okviru radne skupine te dodala kako se prikupljaju podaci iz prakse, proučavaju pravne znanosti i analizira postojeći pravni okvir koji daje određene mogućnosti. „Nastojat ćemo ga nadograditi, ali raspravljamo u kojem smjeru kako bismo unaprijed sucima dali alate da u startu takve tužbe mogu odbiti ili odbaciti“, zaključila je Matanovac Vučković.
 
Član Odbora stručnjaka za SLAPP i Odbora stručnjaka za integritet internetskih informacija Vijeća Europe profesor dr. sc. Hrvoje Lisičar, istaknuo je kako se još nije iskristalizirala točna definicija tih tužbi, no da su ipak najpoznatije one protiv novinara, a česte su i one prema aktivistima za ljudska prava i zaštitu okoliša. Dodao je kako SLAPP tužbe ipak najviše pogađaju male medije i slobodne novinare, a da podnositelji tih tužbi često zloupotrebljavaju pravo na pristup sudu, što nimalo ne pridonosi rješavanju problema.
 
Na radionici su kao predavači sudjelovali profesori Pravnog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Romana Matanovac Vučković i dr. sc. Hrvoje Lisičar koji je ujedno član Odbora stručnjaka za SLAPP i Odbora stručnjaka za integritet internetskih informacija Vijeća Europe, zatim predstavnik Sindikata novinara Hrvatske Dušan Miljuš, suci Vrhovnoga suda Republike Hrvatske Željko Pajalić i Goranka Barać-Ručević te glavni urednik Globusa Zdravko Milinović. Na radionici su sudjelovali predsjednik Županijskog suda u Splitu Bruno Klein i suci Županijskog suda u Splitu, predstavnica Ureda pučke pravobraniteljice RH Vedrana Perišin,  glavni urednici i novinari medija te predsjednik ogranka HND-a Splitsko- dalmatinske županije Damir Petranović.

Podsjećamo kako je Ministarstvo kulture i medija osnovalo Stručnu radnu skupinu radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi, nakon što je Europska komisija usvojila Akcijski plan za europsku demokraciju, kojemu je jedan od primarnih ciljeva potpora samostalnim i neovisnim medijima, između ostalog, putem suzbijanja SLAPP tužbi. 

Pisane vijesti