Deklaracija solidarnosti s ukrajinskim narodom, budućnost medija u Europi i kulturna baština – glavne teme sastanka ministara kulture, audiovizualnih djelatnosti i medija Europske unije u Angersu

7. i 8. ožujka, 2022. – Angers, Francuska - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je u radu sastanka ministara kulture, audiovizualnih djelatnosti i medija Europske unije u Angersu. Francusko predsjedništvo Vijećem Europske unije sastanak je posvetilo dvjema temama: prvi se dan razgovaralo o budućnosti medija i jačanju kulturne raznolikosti na internetu, dok se drugi dan raspravljalo o novim izazovima politika zaštite i vrednovanja kulturne baštine.

Prvi dio sastanka bio je posvećen aktualnim zbivanjima u Ukrajini te se na samom početku okupljenim ministrima videovezom iz skloništa pridružio ukrajinski ministar kulture i medija Oleksandr Tkachenko, koji je uz posebno emotivno izlaganje o ruskoj agresiji na Ukrajinu pozvao na zajedničko djelovanje, a posebno na očuvanje kulturne baštine.

„Osuđujemo rat u Ukrajini, napad na neovisnu i demokratsku zemlju i pridružujemo se svim članicama EU-a u jakom i brzom odgovoru“, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek te upozorila kako je iznimno važno zaustaviti medijsku rusku propagandu, ali istovremeno i poduprijeti slobodu izražavanja. „Kao Hrvatica moram reći da je rat u Ukrajini bolan podsjetnik na rat u Hrvatskoj koji smo proživjeli prije 30 godina“, podsjetila je ministrica te dodala kako je to bilo prije društvenih mreža, ali uzorak je ostao isti: od lažnih opravdanja za agresiju, preko propagande do tragedije ubijanja civila, ciljanja gradova, bolnica, muzeja, crkava, odnosno napada na identitet, uništavanja naroda i kulturne baštine. „Moramo biti uz Ukrajinu i ukrajinski narod, podupirati humanitarnu pomoć i druge vidove pomoći, moramo otvoriti naše zemlje izbjeglicama, što već sada radimo, kako bismo olakšali njihovu patnju“, istaknula je ministrica te dodala da ne smijemo podcijeniti važnost suradnje s onim ruskim umjetnicima koji se protive režimu i dati im snage u njihovom djelovanju.

Nakon izlaganja svih ministara Europske unije predsjedavajuća francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot-Narquin zaključila je da sve države članice jednoglasno podupiru Deklaraciju solidarnosti s ukrajinskim narodom, uključujući Norvešku. Složili su se da je napad na Ukrajinu napad na demokratske vrijednosti Europske unije te će zajedničkim snagama i s međunarodnim partnerima nastaviti pomagati Ukrajini. Uložit će i dodatne napore da se kulturnim i medijskim djelatnicima omogući nastavak rada te se zaštiti ratom ugrožena kulturna baština.

Nakon prvog dijela održana je rasprava o budućnosti medija u Europi i jačanju kulturne raznolikosti na internetu. „Slobodni, neovisni i pluralistički mediji, usidreni u slobodi informacija i izražavanja, ključna su sastavnica demokracije, podsjetila je ministrica u svome izlaganju te dodala kako je najveći izazov s kojim se svi nosimo jačanje profesionalnog novinarstva kao važnog načina borbe protiv stvaranja i širenja lažnih vijesti. Ministrica je obavijestila svoje kolege kako u okviru mjera svoje medijske politike Hrvatska podupire inicijative usmjerene na promicanje položaja novinara, medijskog profesionalizma, pluralizma i različitosti. „Cilj nam je osigurati slobodan rad medija kako bi svoju ulogu mogli ostvarivati na društveno odgovoran način“, rekla je ministrica te podsjetila da je Agencija za elektroničke medije u proteklih šest godina u suradnji s UNICEF-om razvila program medijske pismenosti kroz partnerstvo sa školama, fakultetima, Hrvatskim audiovizualnim centrom i drugim relevantnim dionicima. „Nastavit ćemo promicati programe medijske pismenosti, graditi pismenost svih građana, posebno najmlađih, kako bismo ih educirali i poticali na njihovo aktivno pozicioniranje prema potrošnji medijskih sadržaja“, zaključila je ministrica.

Drugi dan ministarskog sastanka glavna tema bila je nastavak suradnje na promociji europske baštine, a posebno pitanja nelegalne trgovine umjetninama. Ministrica je podijelila hrvatska iskustva vezana za povrat umjetnina nezakonito odnesenih iz Hrvatske tijekom Domovinskog rata, ali i iskustva trajne edukacije carinskih službenika, potrebe međuresorne suradnje, stalne potrage za ukradenim umjetninama i uspostave učinkovitih sustava razmjene podataka. Ministrica je dala podršku prijedlogu francuskog predsjedanja da se donese akcijski plan koji će omogućiti učinkovitiju suradnju država članica uključujući uspostavu jedinstvenih digitalnih registara i sustava za razmjenu podataka. 
 Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi