Za provedbu programa razvoja publike u kulturi dodijeljeno više od 2.150.000,00 kuna

2. ožujka 2022. - Na Javni poziv za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu stiglo je 555 prijava, od kojih će 92 programa biti sufinancirana ukupnim iznosom od 2.157.484,56 kuna.

Sufinancirat će se 15 programa kazališne djelatnosti, 13 filmske, 10 plesne, 12 knjižne, 13 glazbene, 9 vizualnih umjetnosti te 8 programa muzejske i kulturne baštine, kao i 12 programa interdisciplinarnih djelatnosti.

Pri ocjenjivanju programa vodilo se računa o kvaliteti, izvornosti i inovativnosti predloženog programa, promicanju interkulturnog dijaloga, stručnoj utemeljenosti i ekonomičnosti, a uz navedene kriterije pazilo se i na regionalnu rasprostranjenost. Podržali su se programi kojima je cilj razvoj publike u kulturi, a sadrže neke od sljedećih programskih aktivnosti:
 
  • stvaranje angažirane publike koja će sudjelovati u umjetničkim i kulturnim događanjima u formalnom i neformalnom okruženju
  • omogućavanje pristupa kulturnim i umjetničkim programima u prometno slabije povezanim područjima, povećanje sudjelovanja u kulturi ranjivih skupina (djeca i mladi, srednja i starija generacija, osobe s invaliditetom, jezične i nacionalne manjine, stanovnici rijetko naseljenih područja i područja od posebne državne skrbi i sl.)
  • povećanje vidljivosti kulture u tehnološko-medijskom prostoru na inovativan i kreativan način te razvoj modela za interaktivnu komunikaciju s publikom putem digitalnih sadržaja (npr. aplikacije, videoigre, programski kanali - live streaming, digitalne platforme i sl.)
  • istraživanja (npr. segmentacija publike, definiranje ciljne skupine i njezinih potreba), razmjena znanja (inovativan i interdisciplinarni pristup) i stvaranje potencijalnih partnerstva u području razvoja publike, aktivnosti vezane za edukaciju
  • osmišljavanje i provedba suradničkih praksi s ciljem uključivanja šire zajednice u razvoj kulturnih sadržaja
  • osmišljavanje inovativnih pristupa u uspostavljanju komunikacije s umjetničkim djelima
  • poticanje umjetnika i organizacija u kulturi i umjetnosti na razvoj postojeće te stvaranje nove publike.
 
Programi će se provoditi u sljedećim gradovima i mjestima: Aljmaš, Andrijaševci, Beli Manastir, Bizovac, Bjelovar, Blato, Bol, Cres, Čabar, Čazma, Dalj, Darda, Delnice, Dubrovnik, Duga Resa, Đakovo, Erdut, Garešnica, Gornja Stubica, Gospić, Grubišno Polje, Gvozd, Glina, Hum na Sutli, Hvar, Ilok, Imotski, Josipdol, Karlovac, Klanjec, Knin, Komiža, Koprivnica, Korčula, Kraljevec na Sutli, Krk, Krvarsko, Kumrovec, Labin, Lokve, Lovas, Makarska, Mali Lošinj, Mljet, Mrkopalj, Nova Gradiška, Novi Marof, Novska, Ogulin, Osijek, Otočac, Pakrac, Pazin, Petrinja, Plaški, Poreč, Požega, Pula, Rab, Rijeka, Sali, Sisak, Slatina, Slavonski Brod, Slunj, Split, Strizivojna, Svetvinčenat, Šibenik, Šipan, Topusko, Varaždin, Vela Luka, Velika Gorica, Vinkovci, Vis, Vodnjan, Vojnić, Vrbnik, Zabok, Zadar, Zagreb, Zaprešić, Županja i drugima.
 
Sve prijavljene programe vrednovalo je Stručno povjerenstvo za odabir programa koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu u sastavu: Joško Ševo, Dario Poljak, Martina Granić, Petra Zlonoga, Valentina Radoš i Evelina Rudan Kapec.
 

Pisane vijesti | Javne financije | Društvo i zajednica