Kolaudacija obnovljenih orgulja osječke konkatedrale sv. Petra i Pavla apostola

19. siječnja 2022. –  Svečanim koncertom uz biskupski blagoslov,  orgulje osječke konkatedrale sv. Petra i Pavla apostola ponovno su zasvirale nakon zahtjevne obnove i restauracije.

U sklopu kolaudacije obnovljenih orgulja, blagoslovio ih je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. Okupljenima su se obratili i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te konkatedralni župnik monsinjor Adam Bernatović, dok je orguljarski majstor Anton Škrabl predstavio tijek restauratorskih radova te karakteristike obnovljenih orgulja.

„Posebno veseli što kolaudacijom u osječkoj konkatedrali, svjedočimo bogatu kulturnu povijest slavonske prijestolnice, a istodobno podsjećamo na nespornu umjetničku vrijednost hrvatskog orguljskog fundusa kao neizostavnog dijela nacionalne kulturne baštine te važnost njegove zaštite, očuvanja i kontinuirane skrbi“ istaknula je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica je naglasila kako su Osječani brižno skrbili o tom tehnički i akustično složenom i zahtjevnom instrumentu od njegove izgradnje 1933. godine do danas, no kako su ratna razaranja tijekom Domovinskog rata ne pošteđujući crkvu pa ni njezin inventar dovela do trajnog oštećenja orgulja i gubitka njihove funkcije.

„Svečanost glazbene umjetnosti koju proizvodi ovaj instrument doista je najuzvišenije slavlje ne samo duhovnosti, nego i najviših dosega ljudske kreativnosti. Ovo svečano predstavljanje obnovom vraćenog nekadašnjeg sjaja orgulja u konkatedrali sv. Petra i Pavla Apostola u Osijeku, prilog je upravo toj svečanosti kulture života, koja nam je posebno potrebna u ovim izazovnim vremenima“, zaključila je ministrica.

U povodu koaludacije orgulja osječke konkatedrale, neka od najboljih djela skladatelja – klasika orguljske glazbe, Johanna Sebastiana Bacha, Maxa Regera i Olivera Messiaena izveo je profesor Muzičke akademije u Zagrebu, skladatelj i koncertni orguljaš Ante Knešaurek.

Kao rad salzburške radionice graditelja orgulja Hansa Maurachera iz 1933. godine, u tadašnje vrijeme te su osječke orgulje bile moderan i luksuzan instrument. Tijekom ratnih razaranja u Domovinskom ratu, bile su gotovo potpuno uništene, a premda su na njima od tada do danas rađeni određeni stabilizacijski zahvati,  sve do ove temeljite obnove i restauracije orgulje nisu bile u funkciji. 

>>> Restauracija konkatedralnih orgulja u Osijeku
 



Pisane vijesti