Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska jednog od najvećih hrvatskih dirigenata, maestra Nikše Bareze

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska jednog od najvećih hrvatskih dirigenata, maestra neprijepornog svjetskog ugleda Nikše Bareze. 

Svojim je djelovanjem utjecao na stvaranje glazbene kulture ne samo hrvatske, nego i međunarodne glazbene scene, ostvarivši sjajnu, jednu od najbogatijih dirigentskih karijera, ravnajući velikim ansamblima i orkestrima, na pozornicama i festivalima od Splita, Zagreba, Dubrovnika, Graza, Beča, Pariza, Züricha, Ženeve, Torina, Milana i Venecije, preko Münchena, Chemnitza, Nürnberga, Frankfurta, Hamburga, Dresdena i Leipziga, do Praga, Sankt Peterburga, Moskve, Rige, Minska i mnogih drugih.

Uz dinamičnu i plodnu karijeru u inozemstvu, dugo je godina djelovao i kao ravnatelj opere ili šef dirigent hrvatskih opernih kuća i orkestara, među kojima se izdvaja rad sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije i Operom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Izniman dugogodišnji umjetnički doprinos ostvarivao je interpretacijama opernog repertoara, kao stalni gost dirigent na najprestižnijim svjetskim pozornicama od milanske Scale do hamburške opere. Surađujući s uglednim svjetskim ansamblima i solistima tumačio je raznoliki repertoar i najzahtjevnije partiture operne i koncertne literature.

U njegovim interpretacijama očitovao se ne samo glazbeni talent, nego i istraživački duh, stručni pristup i obraćanje izvornim zapisima skladatelja koje je neumorno proučavao i tako stekao ugled jednog od najboljih poznavatelja pojedinih glazbenih djela i opusa. Posebnu brigu za promociju hrvatske glazbe pokazao je praizvedbama i tonskim zapisima djela velikog broja hrvatskih skladatelja što je bila njegova umjetnička misija.

I struka i publika s poštovanjem će se prisjećati njegovih dojmljivih interpretacija i uvijek predanog, studioznog i minucioznog pristupa iščitavanju partitura. Učio je od velikana kao što su Sachs, Karajan i Matačić, a poznato je kako je sa skladateljima klasicima 20. stoljeća Brittenom, Orffom i Šostakovičem produbljivao studij moderne glazbe. Stoga će u antologijskom popisu svjetske glazbene scene ostati zauvijek upisan i opus maestra Nikše Bareze, dirigenta velikog ugleda i dobitnika mnogih hrvatskih i inozemnih nagrada.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica