Susret ministrice Nine Obuljen Koržinek s mađarskim državnim tajnikom za vjerske i etničke odnose Miklósem Soltészom

17. siječnja 2022. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek susrela se u Zagrebu s mađarskim državnim tajnikom za vjerske i etničke odnose Miklósem Soltészom.

Nastavak je to dobre hrvatsko-mađarske suradnje u području kulture, ojačane brzom gestom pomoći Vlade Republike Mađarske nakon prošlogodišnjih potresa. Ministrica se u prosincu prošle godine sastala s državnim tajnikom Miklósem Soltészom uoči otvaranja velikog izložbenog projekta „Ars et virtus. Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine“ u Budimpešti, kada su razgovarali o financijskoj i stručnoj pomoći u obnovi u potresu stradale crkve sv. Nikole i Vida u Žažini, a danas je bilo riječi o aktivnostima koje će se poduzimati u razdoblju koje slijedi. 

Na sastanku su uz državnog tajnika Soltésza i njegove suradnike sudjelovali i veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj Csaba Demcsák te predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugán, a iz Ministarstva kulture i medija ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Davor Trupković, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić te tajnica Kabineta Ana Perišić Mijić.
Državni tajnik Soltész  službeni posjet Hrvatskoj nastavlja u Splitu gdje će boraviti u povodu blagdana sv. Margarete, hrvatsko-ugarske princeze i kćeri kralja Bele IV. Arpadovića.

Pisane vijesti