Tema brisanja sjećanja o Holokaustu na izložbi austrijskog umjetnika Marka Zinka

Foto: Nenad Glavan
 

11. siječnja 2022. - Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, posebna savjetnica Dubravka Đurić Nemec u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorila je izložbu austrijskog umjetnika Marka Zinka.


Posebna savjetnica ministrice Đurić Nemec istaknula je kako se naša suvremena društva nerijetko legitimiraju kao društva zaborava, a ne kao društva sjećanja. Nužnost očuvanja sjećanja osobito je važna kada je riječ o žrtvama masovnih zločina planskog fizičkog istrebljenja i zatiranja sjećanja na njih. Upravo se takvo dvostruko uništavanje dogodilo tijekom holokausta, upozorila je Đurić Nemec te dodala kako je naša obveza svakoj žrtvi vratiti ime i ljudsko dostojanstvo, poslušati i ispričati njihovu osobnu priču. Pri tome je uloga umjetnosti iznimno važna, jer razvijajući estetsku, razvijamo i moralnu moć rasuđivanja, istaknula je Đurić Nemec te zaključila kako izložba fotografija  Marka Zinka posvećenih žrtvama koncentracijskog logora Mauthausen upozorava na opasnost zaborava i poziva na promišljanje.

Višegodišnji istraživački projekt austrijskog umjetnika Marka Zinka M 48° 15′ 24.13″ N, 14° 30′ 6.31″ E (geografske koordinate nacističkog koncentracijskog logora Mauthausen iz Drugog svjetskog rata) istražuje trivijalizaciju nacističke povijesti, komemorativnu kulturu te prakse brisanja kolektivnog sjećanja posredstvom proširene fotografije. Projekt je izvorno realiziran u travnju 2019. godine za memorijalni Centar u Mauthausenu gdje je umjetnik izložio fotografske cikluse koji se premijerno pokazuju u MSU Galeriji.

Izložbeni partneri su Austrijski kulturni forum u Zagrebu i Galerija Michaela Stock, a pokrovitelji izložbe su AUSTRIA INTERNATIONAL, Savezno ministarstvo Republike Austrije - europski i međunarodni poslovi, Memorijalni centar Mauthausen, Odjel za kulturu austrijske Savezne države Vorarlberg, njemačko Društvo za kršćansko-židovsku suradnju u Osnabrücku, Fond za budućnost Republike Austrije i Austrijski kulturni Forum u Berlinu.



 

Pisane vijesti