Obilježen početak radova na rekonstrukciji palače Amadeo – doma Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

20. prosinca 2021. – U povodu obilježavanja 35 godina ujedinjenja svoja tri specijalistička odjela Geološko-paleontološkoga, Zoološkoga i Mineraloško-petrografskoga, Hrvatski prirodoslovni muzej danas je svečano obilježio početak radova na rekonstrukciji i dogradnji svoga doma – palače Amadeo u Demetrovoj ulici koja će biti obnovljena u okviru projekta „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej“.
 
Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić podsjetila je kako je trebalo ispuniti mnogo preduvjeta da bi se danas mogao obilježiti početak radova. Ponajprije je bilo potrebno detaljno razraditi projekt i premjestiti bogati fundus muzeja, neprocjenjivu zbirku jedne od najstarijih i najvažnijih muzejskih ustanova u Hrvatskoj, istaknula je Anuška Deranja Crnokić te dodala kako su vrijedni kustosi skupljali  građu  kroz razdoblje od 150 godina.  Uz ogroman arhiv i knjižnicu, muzej naime danas čuva više od dva milijuna predmeta.

Foto: HINA

Podsjećamo kako je Gornjogradska palača Amadeo teško stradala u zagrebačkom potresu u ožujku 2020. godine, a stalni postav muzeja, poznat generacijama posjetitelja također je tada pretrpio velika oštećenja. Zahvaljujući projektu obnove i revalorizacije, povijesna palača Amadeo bit će transformirana u skladu sa suvremenim muzeološkim potrebama Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koji će s ciljem održivog upravljanja kulturnom i prirodnom baštinom, uz novi muzejski postav dobiti ogledne i interaktivne laboratorije, multimedijalnu dvoranu, suvenirnicu te ugostiteljski objekt. Projekt sufinancira Europska unija putem Europskog fonda za regionalni razvoj.
 

Pisane vijesti