„Zlato, zlatu“ – otvorena izložba vrijednih arheoloških nalaza Gomile u Jalžabetu

Foto: Vlada RH

17. prosinca 2021. -  „Zlato zlatu“ – rezultati istraživanja Gomile u Jalžabetu  grobnog humka, jednog od najvrjednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi, predstavljeni su u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest.

Premijernom predstavljanju tog arheološkog lokaliteta nazočio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka- Petešić.
 
Ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše predstavila je rezultate istraživanja Gomile - nalaze pronađene u monumentalnoj vladarskoj grobnoj komori - više desetaka predmeta izrađenih od zlata, iznimnog majstorskog umijeće izrade. U toj i ostalim grobnicama pronađeni su nalazi raznih materijala: od delikatnog, majstorski obrađenog te finim detaljima ukrašenog zlatnog, jantarnog i koštanog nakita, do dekorativnih metalnih dijelova konjske opreme, oklopa, oružja i posuđa, te koštanih i brončanih životinjskih minijatura. Važnost nalazišta potaknula je oblikovanje njegove prezentacije te održivog korištenja s ciljem prezentiranja jednoga od najznačajnijih krajolika starijega željeznog doba srednje Europe, o čemu je govorio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.
 
Otvarajući izložbu, Predsjednik Vlade istaknuo je kako je ovo vrijedno nalazište primjer svojevrsnog ranog oblika europskoga jedinstva, s obzirom na to da je u razdoblju starijega željeznoga doba od kraja 9. do 4. stoljeća prije Krista prostor od Atlantika do Dunava obuhvaćen fenomenom halštatske kulture. Premijer Plenković je ocijenio kako je za Hrvatsku od posebne vrijednosti što se jedan od najbolje očuvanih i najvažnijih krajolika starijeg željeznog doba u srednjoj Europi nalazi Južno od rijeke Drave, u Jalžabetu i obližnjem Martijancu. Uz kulturnu dimenziju, jalžabetska gomila ima i turistički potencijal, zaključio je premijer dodavši kako ga je lokalna zajednica već prepoznala.
 
Interdisciplinarna istraživanja jalžabetske Gomile vodi Institut za arheologiju na čelu s arheologom dr.sc. Sašom Kovačevićem u suradnji s brojnim domaćim i inozemnim institucijama, dok su konzervatorsko-restauratorski radovi na nalazima povjereni Hrvatskom restauratorskom zavodu. Radovi su financirani sredstvima Ministarstva kulture i medija RH te Interreg projekta Monumentalni krajolici starijega željeznog doba Podunavlja. U suradnji s Općinom Jalžabet i Varaždinskom županijom realizirano je oblikovanje njegove prezentacije te održivog korištenja.
 
Na upit novinara, ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako je to jedan od najvrijednijih nalazišta takvih grobnica u srednjoj Europi, što se uočilo već 2016. godine kad su počela istraživanja. „Ono što je pronađeno i što je večeras prezentirano svjedoči o minucioznom radu arheologa koji su uspjeli pronaći ovako vrijedne nalaze“, istaknula je ministrica, dodavši kako je njihova analiza, preventivna konzervacija, a zatim i restauracija pokazala je kako je riječ o vrhunskoj izradi i svjedoči da se radilo o grobu iznimno bogate obitelji. S obzirom na to da je riječ o projektu koji je  dio šire mreže nalazišta iz željeznog doba, ministrica je istaknula kako će se osigurati sredstva za tzv. „in situ prezentaciju“ kroz arheološki park.


Pisane vijesti