Programom Rođeni za čitanje - Godina čitanja nastavlja se i u 2022.

15. prosinca 2021. - Projekti započeti u Godini čitanja nastavit će se i u 2022. godini, između ostalih početkom provedbe programa Rođeni za čitanje namijenjenog najmlađima koji će na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara i roditelja.

Program je u Godini čitanja pokrenulo Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju, a predstavljen je u sklopu prve edukaciju za pedijatre Slavonije i Baranje, u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek ponajprije je podsjetila kako je u Godini čitanja Ministarstvo izravnim financiranjem i neizravnim ulaganjima izdvojilo 101 milijun kuna za programe kojima je cilj ojačati sve segmente tzv. knjižnog lanca – od književnika i prevoditelja, do izdavača, knjižara, knjižnica i brojnih drugih pojedinaca i udruga koje promiču knjigu i čitanje.

Istaknuvši važnost međusektorskog povezivanja i suradnje svih institucionalnih i izvaninstitucionalnih sudionika na području poticanja čitanja, kao i povezivanja različitih sektora na lokalnoj i nacionalnoj razini, ministrica Obuljen Koržinek je zaključila kako svi zajedno trebamo pridonijeti svijesti da je čitanje od iznimne važnosti za razvoj djece i mladih, i kako im pomaže da jednog dana postanu osviješteni i napredni građani koji znaju kritički misliti i donositi odluke. „Dokazano je da su djeca kojoj roditelji, bake i djedovi čitaju svakog dana, uspješniji u učenju čitanja i pisanja, ali i u drugim vještinama koje im trebaju u školi“, podsjetila je ministrica te dodala da čitanje potiče maštu, poboljšava pažnju, produbljuje znanje, razvija moralnu osjetljivost, jača samopouzdanje, a pomaže i u stvaranju međugeneracijskih  veza između djece i odraslih.

Podršku projektu video porukom uputio je ministar zdravstva dr. sc Vili Beroš, a uvodnim pozdravima u ime domaćina okupljenima se obratio župan Danijel Marušić, zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača i ravnateljica GK Slavonski Brod Ružica Bogovečki. Tijekom 2022. godine organizirat će se edukacije pedijatara o važnosti čitanja djeci naglas u svakoj županiji, a edukacije pedijatara vodi prim. mr. sc. Marija Radonić, idejna začetnica programa Rođeni za čitanje u Hrvatskoj koja je, uz ravnateljicu Nacionalne i sveučilišne knjižnice Ivanku Stričević i koordinatoricu Nacionalnog programa poticanja čitanja Maju Zrnčić predstavila program, pedijatrima Slavonije i Baranje održala prvu edukaciju za provođenje programa.

Program Rođeni za čitanje nacionalni je program poticanja čitanja djeci od najranije dobi kao mjera Akcijskog plana 2020. - provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017. godine. Glavni je cilj programa uputiti svakog roditelja na redovitim sistematskim pregledima o važnosti čitanja naglas za razvoj djetetovih čitalačkih navika, čitanja iz užitka i utjecaja na sveukupni djetetov razvoj. Ministarstvo kulture i medija  tiskat će i dostaviti u 282 pedijatrijske ordinacije u Hrvatskoj slikovnice za svako dijete,  sveukupno četiri slikovnice do djetetova polaska u školu.

Pisane vijesti