Simbolika ratnog stradanja Vukovara u suvremenim umjetničkim djelima

17. studenog 2021. - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je izložbu „Žrtva Vukovara 1991. u suvremenoj umjetnosti“ koju je prema natječaju Ministarstva branitelja provelo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika te postavilo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Otvorenju izložbe prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar obrane Mario Banožić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
 
Čestitajući autorima i organizatorima, premijer je istaknuo kako je Vlada sa zadovoljstvom pokrovitelj ove izložbe, jer time čuvamo sjećanje na grad heroj i na sve poginule za slobodu domovine. Podsjetio je kako je Hrvatska 1991. bila napadnuta, no uspjela se obraniti i ostvariti svoju slobodu i demokraciju.

„Vukovar i njegova uspomena su zalog budućnosti Hrvatske stoga ćemo ovdje danas, a mnogi i sutra u Vukovaru na dan sjećanja sigurno biti pod dojmom kako je vukovarska žrtva temelj hrvatske države i da se naših branitelja i njihovih teških stradanja moramo uvijek s poštovanjem prisjećati“, upozorio je premijer te dodao kako ćemo se i dalje prisjećati i civilnih žrtava i nastaviti s procesuiranjem svih ratnih zločina te nastaviti sa snažnom potporom gradu Vukovaru.

Podsjetio je i kako je prije pet godina Vlada prvu sjednicu izvan Zagreba održala upravo u Vukovaru i kako se od tada mnogo toga ostvarilo: Vukovar je proglašen mjestom posebnog pijeteta, vukovarska bolnica je postala nacionalna memorijalna bolnica, hrvatska je vojska vraćena u Vukovar, obnovljen je vodotoranj kao i mnogi domovi. „Upregnuli smo napore kako bi omogućili kvalitetniji život Vukovaru“, istaknuo je premijer te obećao kako će se toga i dalje držati zato što smatramo da je to grad kojega svi osjećamo kao da mu pripadamo, da ondje živimo bez obzira odakle bili i čime se bavili. 
 
Izložba otvorena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavlja četiri rada suvremenih vizualnih umjetnika - Ide Blažičko i Alexa Brajkovića, Vjerana Hrpke, Vladimira Novaka i Stjepan Šandrk, koja su odabrana na međunarodnom natječaju, o čemu su na otvorenju izložbe govorili predsjednik HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Buntak i ravnateljica NSK Ivanka Stričević.
 

Pisane vijesti