Čitatelj i čitanje u digitalno doba - stručni skup Hrvatskog katoličkog sveučilišta u povodu Godine čitanja

11. studenog 2021. – Godina čitanja ponovno je ujedinila struku u cjelodnevnoj raspravi na međunarodnom interdisciplinarnom skupu kojega je pod nazivom „Čitatelj i čitanje u digitalno doba“, s ciljem promocije čitanja organizirao Odjel za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Navike i kultura čitanja u vrijeme ubrzane digitalizacije te utjecaj suvremenih medija ne samo na tradicionalno shvaćenu čitalačku kulturu već i na komunikacijske procese te psihologiju čitatelja, neke su od tema ovog skupa koji je okupio više od tisuću sudionika, komunikologe, psihologe, neurologe, stručnjake za medijsku pismenost, rehabilitacijske edukatore, nastavnike raznih struka i područja koji se bave čitanjem i susreću se s brojnim izazovima vezanima za čitanje.
 
Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak istaknuo je na otvorenju skupa kako pad interesa za knjigu i čitanje, novi načini čitanja u digitalnom okruženju i nedostatna kompetencija pismenosti, od svakog društva zahtijevaju da se sustavno i strateški bavi pitanjima kulture pismenosti.
 
Podsjetio je kako je Godina čitanja rezultat Nacionalne strategija poticanja čitanja usvojene 2017. godine te da Ministarstvo kulture i medija različitim programima potiče razvoj čitateljske publike, ukazuje na važnost čitanja djeci od njihove najranije dobi, pruža podršku knjižarskoj i knjižničnoj djelatnosti želeći osigurati dostupnost knjige svima, a naročito građanima u udaljenim krajevima Hrvatske. „Govoreći u brojkama, Ministarstvo kulture i medija će u 2021.  - Godini čitanja - izravnim financiranjem i neizravnim ulaganjima izdvojiti više od 100 milijuna kuna“, dodao je državni tajnik Poljičak.

Uspoređujući tehnologiju vremena u kojemu je prije 500 godina tiskana Judita Marka Marulića, kada su knjiga i čitanje bili pitanje prestiža, s današnjom koja se razvija velikom brzinom, državni tajnik je istaknuo kako danas nikada nije bilo više knjige, ali se isto tako i nikada nije toliko malo čitalo.

No koliko smo svjesni važnosti čitanja dokazuje i ovaj skup kojega održavamo u Mjesecu hrvatske knjige u kojem sav naš zajednički rad i trud na povećanju vidljivosti knjige, književnosti i čitanja, najviše dolazi do izražaja. „Moramo se svi zajedno angažirati kako bi novim naraštajima prenijeli ljubav prema čitanju kako bi im ono postalo svakodnevnica“, zaključio je Poljičak.
 
Okupljenima su se na otvorenju stručnog skupa obratili i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, pročelnik Odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Jerko Valković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać te potpredsjednik HAZU Davor Miličić.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica