U Godini čitanja povratak Interlibera na Zagrebački velesajam

9. studenog 2021. – 43. izdanje Interlibera najvećeg sajma knjiga u Hrvatskoj, ove se godine ponovo održava na Zagrebačkom velesajmu uz stroge mjere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, kako bi svi posjetitelji u šest dana održavanja, u sigurnim uvjetima imali priliku istražiti bogatu ponudu više od 230 izlagača iz 14 zemalja te sudjelovati u bogatim kulturnim i edukativnim programima.

Interliber je otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, a okupljenima su se obratili i direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić te gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Otvorenju je prisustvovao i izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Krešimir Partl, koji je na novinarska pitanja o potporama Ministarstva kulture i medija podsjetio na niz mjera kojima se prošle godine osiguralo 300 milijuna kuna kredita putem Privremenog okvira Europske unije za poduzetnike u kulturnom i kreativnom sektoru, ali i sredstva za projekt „Knjiga svima i svuda“ koji se ove godine provodi paralelno s Interliberom za sve one koji se neće fizički odlučiti doći na Velesajam. 

Državni tajnik Partl istaknuo je i kako su u sklopu Godine čitanja pokrenuti mnogi projekti potpore knjizi i knjižarstvu te kako je kroz Europski socijalni fond osigurano 41 milijun kuna, od kojih 35 milijuna za nabavu bibliobusa koji su ključni u distribuciji knjige i u poticanju čitanja. Akcijom „Rođeni za čitanje“ u  pedijatrijskim ordinacijama djeci će se dijeliti slikovnice kako bi se od najranije dobi potaknuli na čitanje. Kroz Program kulturnih i kreativnih industrija ove je godine dodijeljeno 3,5 milijuna kuna upravo nakladnicima i knjižarima, što je među ostalim potaknulo otvaranje 9 novih knjižara diljem Hrvatske.

Ministarstvo kulture i medija ciljanim je tako potporama u Godini čitanja potaknulo veću vidljivost aktivnosti poput književnih manifestacija, festivala, sajmova te financiranjem raznih programa, pogotovo onih za razvoj čitalačke publike, intenziviralo rad knjižnica i knjižara. Nakon prošlogodišnjeg izostanka u fizičkom obliku, Interliber se na Velesajam vratio kako bi publici u Godini čitanja ponovno ponudio nabolje s književne scene s naglaskom na najnovije naslove, kako bi promovirao knjigu i kulturu čitanja u Hrvatskoj kroz susrete s autorima, tribine i druga događanja.

Program 43. Interlibera

   

FOTO: HINA                                                               FOTO: HINA
                

Pisane vijesti