Donacija seizmičke opreme za rano otkrivanje potresa iz Japana za potresom pogođena područja

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, primila je danas u posjet direktora tvrtke Challenge Co. Kazua Sasakija i veleposlanicu Japana u Hrvatskoj Misako Kaji, povodom donacije seizmičke opreme za rano otkrivanje potresa koje je organiziralo Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i Ministarstvo kulture i medija za potresom pogođena područja i područja veće seizmičke aktivnosti.

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i Ministarstvo kulture i medija neposredno su nakon razornih potresa koji su pogodili Republiku Hrvatsku u ožujku i prosincu prošle godine uspostavili protokole za hitnu zaštitu koji su bili popraćeni podrškom međunarodnih partnera.

Zbog dugogodišnje dobre suradnje s Hrvatskom, UNESCO je ponudio potporu za obnovu oštećene kulturne baštine, pružio financijsku potporu putem UNESCO-ovog Hitnog fonda te organizirao donaciju javno-privatnog partnera, japanske tvrtke Challenge Co., Ltd. koja se bavi izradom posebnih uređaja EQguard za rano javljanje i upozoravanje na potres.

Tvrtka će Hrvatskoj donirati uređaje, a direktor tvrtke Challenge Co. Kazuo Sasaki obučiti će naše stručnjake instalaciji i održavanju. U dogovoru sa stručnjacima, Ministarstvo kulture i medija odabralo je nekoliko zaštićenih spomenika kulture i zgrada bolnica za ovu donaciju na kojima će se postaviti uređaj u koordinaciji s kolegama iz resornih tijela od Seizmološke službe, preko Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova do Ministarstva znanosti i obrazovanja i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.
 

Pisane vijesti | Međunarodna pomoć i razvoj