Srce tame – nova izložba Zoltana Novaka u karlovačkoj Galeriji Vjekoslava Karasa

13. listopada 2021. - Samostalnu izložbu najnovijih djela umjetnika Zoltana Novaka otvorila je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u karlovačkoj Galeriji Vjekoslav Karas.

Ministrica je čestitala umjetniku koji opstajući desetljećima na bogatoj hrvatskoj umjetničkoj sceni, svakim svojim ciklusom ili djelom, uspijeva zaintrigirati, zaustaviti i na svoj jedinstveni način suočiti publiku sa suvremenim svijetom i događajima u njemu. On svoja platna tretira kao ekran, istaknula je ministrica ocijenivši kako snažnim, sigurnim potezima, u živopisnom koloritu isprepliće teme naše domaće, ali i globalne svakodnevice s virtualnim svjetovima umjetnosti, filma, glazbe ili književnosti.

Svojim najnovijim djelima Zoltan Novak poziva publiku da otkrije što je „Srce tame“, da se prisjeti i Conradove pripovijetke i Coppolina filma, a da onda kroz to sjećanje, iz perspektive njegove slike pogleda na svoju svakodnevnicu. Poziva i na snažniji društveni angažman, upozoravajući na pogubnost vršnjačkog nasilja. No osim upozorenja, svojim će djelima utješiti i s podsjetnikom na zaljubljenost, na ljepotu ljudskosti i ljubavi, na vrijednosti obiteljskog života.

Kustosica izložbe „Srce tame“  Zoltana Novaka je viša kustosica Gradskog muzeja Karlovac - Antonija Škrtić, uz koju su na otvorenju izložbe govorili i karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin te karlovački gradonačelnik Damir Mandić.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica