Više od 100 milijuna kuna u Godini čitanja za programe poticanja čitanja

„Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“ – otvorena  međunarodna konferencija o poticanju čitanja


12. listopada 2021. – Pod naslovom „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“ u organizaciji Ministarstva kulture i medija, hibridno on –line i u dvorani Judita Nacionalne i sveučilišne knjižnice, počela je međunarodna konferencija o poticanju čitanja. U Godini čitanja to je središnje stručno okupljanje domaćih i međunarodnih stručnjaka, djelatnika u kulturnom i umjetničkom sektoru, učitelja, nastavnika i odgojitelja koji će kroz nove znanstvene doprinose i stručne perspektive potaknuti nove načine afirmiranja čitanja u društvu.
 
Otvarajući konferenciju, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što se kampanjom Godine čitanja uspjela senzibilizirati šira javnost i mediji, a veliki odaziv stručnjaka na ovu konferenciju potvrdio je i zainteresiranost stručne javnosti.
Osvrnuvši se na važnost čitanja u razvoju djece i mladih te činjenicu koliko im čitanje pomaže da postanu osviješteni građani koji znaju kritički misliti i donositi odluke, ministrica je istaknula kako je na nacionalnoj razini potaknuta provedba programa Rođeni za čitanje, namijenjenog djeci od rođenja do sedam godina. 
 
Podsjetivši kako Ministarstvo kroz svoje programske djelatnosti već dugi niz godina podupire kulturnu i umjetničku edukaciju, ministrica je istaknula kako je za programe koji potiču čitanje, omogućuju dostupnost knjiga te imaju za cilj ojačati sve segmente tzv. knjižnog lanca – od autora i prevoditelja, preko nakladnika, organizatora književnih festivala i sajmova do knjižnica i knjižara, u Godini čitanja izravnim financiranjem i neizravnim ulaganjima Ministarstvo izdvojilo oko 100 milijuna kuna. „U pandemijskim uvjetima posebnu smo pozornost posvetili održavanju i zaštiti statusa autora, osiguravši im dodatne potpore i mogućnost da svoj rad prezentiraju i prilagode novim, drugačijim formatima, ponajprije digitalnima“, podsjetila je ministrica te istaknula kako se svake godine institucionalne potpore usavršavaju i prilagođavaju novim i najavila izradu novog modela otkupa knjiga za narodne knjižnice koji se planira provesti od sljedeće godine.
 


 

ŽELIŠ ZNATI? ŽELIŠ OSJEĆATI? ČITAJ!     - www.citaj.hr

 

 Preuzmi klikom na plakat



Pisane vijesti