Hrvatska domaćin 18. godišnje konferencije Europske federacije nacionalnih institucija za jezik

Uloga nacionalnih jezičnih institucija u digitalnome dobu tema je 18. godišnje konferencije Europske federacije nacionalnih institucija za jezik (EFNIL) koja se održava u Cavtatu u organizaciji Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje te Europskog udruženja nacionalnih institucija za jezik.

U svojoj je video-poruci u povodu otvorenja konferencije, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula kako je jezik od neizmjerne važnosti ne samo kao sredstvo komuniciranja naših vrijednosti i uvjerenja, već i kao sredstvo kojim se čuva i prenosi kultura te dodala da bismo se svi trebali uključiti u promicanje jezične i kulturne raznolikosti.
 
„Digitalno doba u kojem živimo izazovno je na mnoge osobne i profesionalne načine. Nesumnjivo je da značajno mijenja istraživačku praksu i društvenu ulogu institucija za nacionalne jezike“, rekla je ministrica te izrazila uvjerenje da će konferencija biti od velike koristi struci kako u istraživačkom i teoretskom, tako i u smislu pronalaženja novih načina za očuvanje i promicanje jezične i kulturne raznolikosti unutar EU-a.
 
Godišnja konferencija Europske federacije nacionalnih institucija za jezik, forum je jezičnih institucija država članica Europske unije radi razmjene informacija o njihovom radu i rezultatima istraživanja o uporabi jezika i jezičnoj politici unutar Europske unije. Federacija potiče proučavanje službenih europskih jezika te koordiniran pristup učenju materinskog i stranih jezika, kao sredstava promicanja jezične i kulturne raznolikosti unutar EU.
 

Pisane vijesti