Stručnjaci Europe Nostre i Europske investicijske banke na dvodnevnoj misiji u Zagrebu

Zagreb, 1. listopada 2021. - stručnjaci Europe Nostre i Europske investicijske banke na dvodnevnoj misiji u Zagrebu razgovarali su s ministricom kulture i medija dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek i hrvatskim kolegama o mogućim koracima u složenoj obnovi sklopa groblja Mirogoj, uvrštenog na popis sedam najugroženijih lokaliteta za 2021. godinu
 
U četvrtak 30. rujna i petak 1. listopada u Zagrebu su u stručnoj misiji boravili predstavnici Europe Nostre i Europske investicijske banke kako bi u okviru programa Sedam najugroženijih baštinskih lokaliteta (7 Most Endangered) Europe Nostre osobno obišli Mirogoj, jedan od lokaliteta na ovogodišnjem popisu, i predložili smjernice za saniranje šteta nastalih nakon dva jakih potresa 2020. godine.

Voditelj misije, arhitekt John Sell, počasni glavni direktor Europske investicijske banke Thomas Hackett te inženjer i investicijski savjetnik Campbell Thomson obišli  su Mirogoj s hrvatskim  stručnjacima: Davorom Trupkovićem ravnateljem Uprave za zaštitu kulturne baštine, Tatjanom Horvatić voditeljicom Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu i Piom Soptom višom stručnom savjetnicom u Sektoru za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture i medija, te Rokom Gruja voditeljem podružnice i Sanjom Magzan voditeljicom službe Gradska groblja, Marijanom Sironić vršiteljicom dužnosti ravnatelja Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode te Alminom Đapom dekanom Geodetskog fakulteta u Zagrebu.  Naši su stručnjaci svoje kolege iz Europa Nostre izvijestili  o povijesti i važnosti sklopa, geodetskim i arhitektonskim snimanjima nakon potresa te projektima koji se planiraju za obnovu groblja.

John Sell, Thomas Hackett i Campbell Thomson izdvojili su tri glavne vrijednosti Mirogoja: arhitektonsku, urbanističku i multikonfesionalnu. Identificirali su i tri glavna izazova: kratke rokove koje treba ispuniti za korištenje sredstava Fonda solidarnosti, kako pomiriti suprotnosti između dnevnog funkcioniranja groblja i zadovoljenja zahtjeva obnove i očuvanja baštine te naglašavanje značaja Mirogoja kao turističko-baštinske destinacije koju je potrebno kapitalizirati kako bi upravljanje lokalitetom bilo dugoročno održivo.

Odlučeno je da će se bespovratna sredstva od 10.000 eura koja dodjeljuju Europa Nostra i Institut europske investicijske banke u okviru programa Sedam najugroženijih lokaliteta  iskoristiti za istraživanje, studije i konzultacije za rješenje tih  izazova.

U razgovoru s ministricom kulture i medija dr. sc  Ninom Obuljen Koržinek, stručnjaci su razgovarali i o problemu nedostatka radne snage s vještinama potrebnima za obnovu. Ministrica je istaknula da vještine i potrebnu stručnost hrvatski stručnjaci posjeduju nakon poslijeratne obnove Hrvatske, no da Zagreb i Hrvatsku čeka sveobuhvatna, dugotrajna i složena obnova u kojoj će biti ključno raspolagati s potrebnim financijskim sredstvima i odgovoriti na spomenute izazove.


Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja