Održan okrugli stol o problematici SLAPP tužbi s kojima se suočava medijski sektor

28. rujna 2021. - U  organizaciji Ministarstva kulture i medija, održana je rasprava o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javne participacije s kojima se suočava medijski sektor. 

Strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja (SLAPP tužbe) su postupci pokrenuti od strane moćnih pojedinaca u društvu usmjerenih zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova u društvu u pitanjima od javnog interesa koja su protivna interesima tužitelja. Posljedice u vidu samocenzure i nedostatka javne rasprave o pitanjima od javnog interesa imaju ozbiljan utjecaj na demokraciju.
Glavne teme okruglog stola koji je okupio sudionike iz medijskog sektora, pravosudnih tijela i akademske zajednice stoga su bile oblikovanje politike suzbijanja SLAPP tužbi i unapređenje položaja novinara suočenih s takvim tužbama.
 
Istaknuvši važnost neovisnih medija i profesionalnog novinarstva u današnjim okolnostima i dostupnosti raznih sadržaja iz različitih izvora informiranja, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek je dodala kako se pritisak na medije pojačava, a javnost se teško snalazi u tolikom opsegu različitih informacija. Ministrica je kao glavne korake u oblikovanju politike suzbijanja SLAPP tužbi istaknula ujednačavanje sudske prakse, profesionalno novinarstvo i posvećenost jačanju slobode medija, mehanizme koregulacije i samoregulacije unutar profesija te dijalog i edukaciju sudionika iz medijskog sektora, pravosudnih tijela, odvjetništva i akademske zajednice.
 
Podsjetila je kako je dovršena rasprava o Zakonu o elektroničkim medijima te se očekuje glasovanje u Hrvatskom saboru i najavila početak rada na Zakonu o medijima za koji će ovaj dijalog biti važni dio kako bi se unaprijedio zakonski okvir.
 
Uz ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek, panelisti na okruglome stolu bili su ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, sudac Vrhovnoga suda RH Željko Pajalić, sutkinja Vrhovnoga suda RH Goranka Barać-Ručević (u ime Pravosudne akademije), profesori Pravnog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Lisičar te Romana Matanovac Vučković, predstavnik Sindikata novinara Hrvatske Dušan Miljuš, predstavnica Hrvatskog novinarskog društva Suzana Lepan Štefančić, glavni urednik Globusa Zdravko Milinović, urednica u informativnom programu Nove TV Ivana Ivančić,  izvršni urednik 24sata Ivan Buča te ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture i medija Jasna Vaniček-Fila. 
 
Kako bi se potaknula razmjena stručnih znanja i iskustava u suzbijanju SLAPP tužbi, ali i uspostavile inicijative radi unaprjeđenja položaja novinara suočenih s SLAPP tužbama, Ministarstvo kulture i medija osnovalo je Stručnu radnu skupinu radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi, a današnji okrugli stol je dio tih aktivnosti. Zaštita novinara i civilnih organizacija od SLAPP tužbi dio je ojačane politike Europske unije kojom se podupire neovisnost medija, istaknute u Akcijskom planu za europsku demokraciju.

Pisane vijesti