28. rujna 2021. - Okrugli stol o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javne participacije - SLAPP tužbi s kojima se suočava medijski sektor

Rasprava o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javne participacije - SLAPP tužbi s kojima se suočava medijski sektor, održat će se na okruglom stolu u organizaciji Ministarstva kulture i medija u utorak 28. rujna 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. 

Kako bi se potaknula razmjena stručnih znanja i iskustava u suzbijanju SLAPP tužbi, ali i uspostavile inicijative unaprjeđenja položaja novinara suočenih s SLAPP tužbama, Ministarstvo kulture i medija je u lipnju 2021. godine osnovalo Stručnu radnu skupinu s ciljem pružanja savjetodavne podrške u oblikovanju politike suzbijanja SLAPP tužbi. Zaštita novinara i civilnih organizacija od SLAPP tužbi dio je ojačane politike Europske unije kojom se podupire neovisnost medija, istaknute u Akcijskom planu za europsku demokraciju.
 
Ovaj okrugli stol dio je šire aktivnosti Stručne radne skupine radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi s težištem na poticanju javne rasprave između predstavnika medijskog sektora, odvjetništva, pravosudnih tijela i akademske zajednice.
 
Uz ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek, panelisti na okruglome stolu bit će ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, sudac Vrhovnoga suda RH Željko Pajalić, sutkinja Vrhovnoga suda RH Goranka Barać-Ručević (u ime Pravosudne akademije), profesori Pravnog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Lisičar te Romana Matanovac Vučković, odvjetnica te članica Stručne skupine EK za SLAPP tužbe Vesna Alaburić, predstavnik Sindikata novinara Hrvatske Dušan Miljuš, predstavnica Hrvatskog novinarskog društva Suzana Lepan Štefančić, glavni urednik Globusa Zdravko Milinović, urednica u informativnom programu Nove TV Ivana Ivančić, izvršni urednik 24sata Ivan Buča te ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industija Ministarstva kulture i medija Jasna Vaniček-Fila. 
 
Napomena: Molimo predstavnike medija da svoj dolazak najave na e-mail adresu: press@min-kulture.hr