Hrvatska nastavlja razvijati i promovirati svoje kulturne rute

Foto: plakati izložbe „Kulturne rute Vijeća Europe“ i ©Primorsko-goranska županija (Interpretacijski centar 
kulturno-turističke rute Putovima Frankopana)

21. rujna 2021. – U kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi otvoren je Interpretacijski centar kulturno-turističke rute Putovima Frankopana i novi stalni postav Prirodoslovnoga muzeja Rijeka pod nazivom „Divljina s pogledom na more“. Jedan je to od ukupno osam uređenih interpretacijskih centara u sklopu istoimenog EU projekta Primorsko-goranske županije čije je uređenje sufinanciralo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, uz sredstva Europske unije, Primorsko-goranske županije i Grada Delnica.

Na otvorenju je sudjelovala i izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija Tatjana Horvatić.
 
Također, u Arheološkom muzeju u Zagrebu u tijeku je program „Mobility Action“ EU Interreg projekta „Virtualni arheološki krajolici Podunavlja“ koji se bavi novim načinima promocije i prezentacije dragocjene arheološke baštine, s posebnim naglaskom na arheološke krajolike, a traje do 30. rujna 2021. godine.
 
Radi se o provedbi programa u okviru partnerskog projekta sufinanciranog putem Interreg programa transnacionalne suradnje Dunav, u kojemu sudjeluje 21 partnerska organizacija iz devet zemalja. Voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Tatjana Horvatić održala je predavanje o Kulturnim rutama Vijeća Europe te sudjelovala u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu na otvorenju istoimene izložbe čija je i autorica, a kojom se predstavljaju rute koje prolaze Hrvatskom.
 
Program donosi predavanja domaćih i stranih stručnjaka o održivom upravljanju arheološkim krajolicima i baštinom, o stvaranju i razvoju kulturnih ruta, virtualnim tehnologijama u službi baštine i brojnim drugim zanimljivima temama. Zainteresirani imaju priliku sudjelovati na radionicama s primjerima dobre prakse za odrasle, pratiti online vodstvo po njemačkom Muzeju neandertalaca u Mettmannu, a za djecu bit će organizirane i kreativno-edukativne radionice. Program potražite na poveznici.
 
Program Kulturne Rute Vijeća Europe pokrenut je 1987. godine s ciljem predstavljanja zajedničke kulturne baštine, boljeg razumijevanja europskog kulturnog identiteta te oblikovanja zajedničkog kulturnog prostora, promiče održivi razvoj, obrazovanje, kulturnu razmjenu, očuvanje prirodne i kulturne baštinu.  Obogaćuje turističku ponudu potičući zanimanje za manje poznate destinacije čime se doprinosi lokalnom i regionalnom kulturnom, društvenom i ekonomskom razvoju.
 


Pisane vijesti | Društvo i zajednica