Poziv učenicima osnovnih i srednjih škola za njihove kreativne radove - videonajave knjiga u Godini čitanja

U 2021. Godini čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila 31. prosinca 2020. te u skladu s Akcijskim planom Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstvo kulture i medija objavilo je javni poziv osnovnim i srednjim školama za izradu video najave književnog djela po izboru. 

Razvoj čitalačke pismenosti i poticaj čitateljima na aktivno i kritičko čitanje te razvoj čitalačke pismenosti djece i mladih temeljni su ciljevi Nacionalne strategije, a ovim se Pozivom pridonosi njihovom ostvarivanju.
 
Škole su pozvane prijaviti učeničke radove elektroničkim putem, slanjem popunjene prijavnice i poveznice na videorad objavljen na javno dostupnom mrežnom servisu (Vimeo, YouTube i sl.) uz dostavljenu lozinku (ako je potrebna) i bez ograničenja mogućnosti pregleda kako bi članovi prosudbenoga povjerenstva mogli nesmetano prosuditi radove.
 
Dvije su zasebne kategorije poziva: učenici osnovnih škola i učenici srednjih škola natječu se s videonajavom u trajanju od maksimalno 3 minute. Broj video radova koje škola može prijaviti nije ograničen.
 
Poveznice za pregled videoradova i ispunjenu prijavnicu škole trebaju poslati isključivo na adresu elektroničke pošte videonajavaknjige@min-kulture.hr do 1. prosinca 2021. godine. 
 
Ministarstvo kulture i medija nagradit će razred iz kojeg dolazi nagrađeni učenik ili skupina učenika izletom s kulturno-umjetničkim programom, u dogovoru sa školom. Najbolji radovi prijavljeni na prošlogodišnjih Poziv nagrađenim su razredima donijeli posjet Zagrebu, Kazalištu Trešnja, Klubu Močvara, predstavu Tape, posjet Malom Lošinju i Muzeju Apoksiomena. Nagrađene radove u 2020. potražite na poveznici: Veliki odaziv i kreativnost učenika svjedoče o njihovom interesu za knjigu i književnost, ali i za filmski medij kao način izražavanja.
 

>>> Javni poziv osnovnim i srednjim školama za videonajave knjiga - učeničke radove (Rok: 1. prosinca 2021.)



Pisane vijesti