Ursula van der Leyen najavila oko 85 milijuna eura za financiranje projekata u okviru Novog europskog Bauhausa

Europska komisija predstavila je dokument kojim se utvrđuje okvir Novog europskog Bauhausa. Cilj je projekta ubrzati transformaciju različitih gospodarskih sektora. Novi europski Bauhaus donosi kulturnu i kreativnu dimenziju Europskom zelenom projektu, s ciljem da pokaže kako održive inovacije nude konkretna, pozitivna iskustva u našem svakodnevnom životu.

Za financiranje projekata, predsjednica Europske Komisije Ursula van der Leyen najavila je oko 85 milijuna eura u okviru Novog europskog Bauhausa iz programa Europske unije za 2021. i 2022. godinu. Novi europski Bauhaus kao tema sadržaja, ali bez unaprijed definiranog namjenskog proračuna integrirat će se i u druge programe, uključujući Obzor Europa za istraživanje i inovacije, LIFE za okoliš i klimatske akcije te Europski fond za regionalni razvoj.

Uz to Europska Komisija će pozvati države članice da u svojim strategijama za teritorijalni i društveno-gospodarski razvoj iskoriste temeljne vrijednosti Novog europskog Bauhausa i mobiliziraju relevantne dijelove svojih planova oporavka i otpornosti, kao i programe u okviru kohezijske politike kako bi izgradili bolju budućnost za sve.
 
>>> New European Bauhaus: new actions and funding to link sustainability to style and inclusion 

Dokument COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS New European Bauhaus Beautiful, Sustainable, Together .pdf  

>>> New European Bauhaus: new actions and funding to link sustainability to style and inclusion - Regional Policy - European Commission (europa.eu)
 

Pisane vijesti