12 knjižnica potpisalo ugovore za bibliobuse u vrijednosti od 35 milijuna kuna

16. rujna 2021. – U Godini čitanja, putem Poziva „Čitanjem do uključivog društva“ u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. za financiranje 12 projekata, knjižnicama u Splitu, Hrvatskoj Kostajnici, Virovitici, Vinkovcima, Gospiću, Poreču, Karlovcu, Vrpolju, Čakovcu, Novom Marofu, Lekeniku i Bjelovaru dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 35 milijuna kuna.

 „Iza tog službenog naziva kriju se bibliobusi, putujuće knjižnice i svi oni do kojih u njihovim udaljenim krajevima i naseljima do sada nije mogla doći, a zahvaljujući ovom programu - do kojih će napokon redovito dolaziti knjiga“, istaknula je ministrica čestitajući predstavnicima narodnih knjižnica, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. 

S obzirom na to da je ovaj poziv namijenjen povećanju socijalne uključenosti pripadnika ciljanih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti, ministrica je podsjetila kako se njime povećava dostupnost materijala i aktivnosti kojima se potiče čitanje i razvijaju čitalačke kompetencije. „Provedbom ovog Poziva doprinijet će se naime i ostvarenju ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017. godine za razdoblje do 2022. godine, upravo u svrhu sustavnog djelovanja na razvoju kulture čitanja i pismenosti u Republici Hrvatskoj“, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.
 
Ukupna financijska alokacija Poziva usmjerenog na povećanje socijalne uključenosti pripadnika ciljanih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti je 41 milijun kuna, od kojih se skupini aktivnosti A dodjeljuje 35 milijuna kuna.  85 % iznosa osigurano je iz Europskog socijalnog fonda (ESF-a), dok je Ministarstvo kulture  i medija osiguralo obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 %. Programom će se povećati dostupnost čitalačkih materijala osobama kojima oni nisu na raspolaganju u mjestu boravka ili stanovanja, kao i dostupnost programa prilagođenih potrebama različitih ranjivih skupina.
 
Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“ objavljen je u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“. Nakon Poziva „Umjetnost i kultura za mlade“, zatim poziva „Umjetnost i kultura 54+“, poziva „Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I“ te poziva „Umjetnost i kultura online“ ukupne vrijednosti 88 milijuna kuna, ovo je peti, ujedno i najveći, poziv Ministarstva kulture i medija u sklopu prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“.
 
Uz ministricu na dodjeli su sudjelovali i državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan, a u ime korisnika sredstava zahvalila je ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića Split Grozdana Ribičić.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica