16. rujna 2021. - Regionalni kolegij konzervatorskih odjela Ministarstva kulture i medija za područja pogođenim katastrofalnim potresima

Obavještavamo Vas da će se sutra, 16. rujna 2021. godine, u 15,00 sati, u Hrvatskom državnom arhivu u Sisku održati 4. regionalni kolegij pročelnika konzervatorskih odjela središnje i sjeverne Hrvatske, nadležnih za područje pogođeno katastrofalnim potresima.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, zajedno sa svojim suradnicima iz Ministarstva i Hrvatskog restauratorskog zavoda, razgovarat će s Ivanom Miletić Čakširan (Konzervatorski odjel u Sisku), Lanom Križaj (Konzervatorski odjel u Krapini), Sonjom Kočevar  (Konzervatorski odjel u Karlovcu), dr. sc.  Vesnom Pascuttini Juraga (Konzervatorski odjel u Varaždinu), Ameliom Vekićem (Konzervatorski odjel u Zagrebu), Milanom Pezeljom (Konzervatorski odjel u Bjelovaru) i pročelnicom Gradskoga zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba Marijanom Sironić.
 
Ministrica će najaviti uspostavu e-konzervatorske podloge, usluge kojom se nastavlja unaprjeđenje učinkovitosti javne uprave, a bit će povezana s postojećim e-uslugama (e-građani, ISPU) i financirana unutar programa Nacionalnog oporavka i otpornosti. Ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Davor Trupković predstavit će provođenje mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije. Pročelnica Ivana Miletić Čakširan izvijestit će o radu Konzervatorskog odjela u Sisku u izvanrednim okolnostima te specifičnosti u provođenju programa obnove u odnosu na redoviti rad konzervatorskih odjela, a ravnateljica Tajana Pleše o dosada provedenim terenskim aktivnostima Hrvatskog restauratorskog zavoda na području Sisačko-moslavačke i drugim županijama.
 
Pozivamo Vas da dio kolegija i izjave ministrice sa suradnicima snimite od 15,00 do 15,15 sati ispred  Hrvatskog državnog arhiva u Sisku.