16. rujna 2021. – Svečanost dodjele ugovora „Čitanjem do uključivog društva“

Pozivamo Vas na svečanu dodjelu ugovora o bespovratnim sredstvima narodnim knjižnicama - uspješnim prijaviteljima Poziva „Čitanjem do uključivog društva“ koja će se održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u četvrtak, 16. rujna 2021. godine u 10 sati. 

Uz ministricu kulture i medija dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek koja će korisnicima uručiti ugovore, na dodjeli će sudjelovati  i državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan.

Pozivom se želi dati doprinos povećanju socijalne uključenosti pripadnika ciljanih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti, zatim pridonijeti povećanju dostupnosti materijala i aktivnosti kojima se potiče čitanje i razvijaju čitalačke kompetencije pripadnika ciljanih skupina. Provedbom ovog Poziva pridonijet će se i ostvarenju ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017. godine za razdoblje do 2022. godine, upravo u svrhu sustavnog djelovanja na promociji i afirmaciji čitanja, odnosno razvoju kulture čitanja i pismenosti u Republici Hrvatskoj.

Ukupna financijska alokacija poziva je 41 milijun kuna, od kojih će se odabranim programima skupine aktivnosti A dodijeliti 35 milijuna kuna bespovratnih sredstva od čega je 85 % iznosa osigurano iz Europskog socijalnog fonda (ESF-a) u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“, dok je Ministarstvo kulture  i medija osiguralo obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 %.