„Baština za sve!“ – program Dana europske baštine predstavljen u Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini

11. rujna 2021. - „Baština za sve!“ tema je ovogodišnjih Dana europske baštine čiji se programi odvijaju tijekom rujna i listopada, a predstavljanje ovogodišnjeg programa svojim nastupom i interpretacijom kajkavske poezije obogatili su učenici krapinskih osnovnih škola u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini.

Razgledajući muzej i izložbu „Pola stoljeća muzeja na Hušnjakovu“, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković pridružio se početku manifestacije Dana europske baštine kojom se nastoji potaknuti uključivost i jednake mogućnosti za sve društvene skupine.

Osvrnuvši se na važnost Dana europske baštine, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je bilo razumljivo da se manifestacija koja s oko 70 tisuća događanja u 50 država privuče više od 20 milijuna posjetitelja, promovira upravo u muzeju koji je od svojega osnutka ugostio milijun posjetitelja iz cijeloga svijeta.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo što su ovogodišnji programi Dana europske baštine osmišljeni s ciljem poticanja nacionalnih i lokalnih organizatora da na što zanimljiviji i pristupačniji način baštinu približe raznovrsnoj publici. „I prigodnim događanjima u sklopu Godine čitanja dodatno će se obogatiti program“, ocijenila je ministrica dodajući kako će se tako poslati poruka o važnosti očuvanja našeg bogatog materijalnog i nematerijalnog naslijeđa. Stoga je ministrica posebno zahvalila učenicima osnovnih škola iz Krapine, koji su recitirajući kajkavske stihove dokazali kako baština može imati suvremeni život i izričaj.

Program Dana europske baštine koji donosi brojne programe od radionica i izložbi do prezentacija i predavanja predstavila je ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje i koordinatorica programa mr. sc. Anuška Deranja Crnokić. Nakon proslave 50. obljetnice muzejske djelatnosti na Hušnjakovu, o prepoznatoj vrijednosti Muzeja krapinskih neandertalaca, jedinog hrvatskog muzeja koji nosi Oznaku europske baštine Europske Komisije govorio je ravnatelj Muzeja Hrvatskoga zagorja Jurica Sabol.

>>> Program Dana europske baštine


 

Pisane vijesti