Konzervatorske podloge, planovi upravljanja i specifičnosti kulturnih dobara Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije na kolegiju pročelnika Konzervatorskih odjela

23. srpnja 2021. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima održala je regionalni sastanak Konzervatorskih odjela za područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko senjske županije.


Uz opće teme izrade konzervatorskih podloga i planova upravljanja javnim površinama u kulturno-povijesnim cjelinama, raspravljalo se i o rizičnim projektima na području Primorsko-goranske županije, zaštićenoj hotelskoj turističkoj arhitekturi u jednoj od naših najstarijih turističkih regija, kapitalnim projektima koji se trenutno provode na području Istarske županije i pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima na području Ličko-senjske županije poput Kaštela Ožegovićianum u Senju.

Ključna tema i ovog sastanka, istaknula je ministrica upravo je priprema metodologije za izradu konzervatorskih podloga, reformskog zahvata koji se realizira unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji će novim informatičkim rješenjima i zakonskom regulativom omogućiti građanima brže ishođenje dozvola, povećati transparentnost postupka konzervatorske službe, a konzervatorima osigurati bolji nadzor i sprečavanje devastacija kako pojedinačno zaštićenih spomenika, tako i povijesno-kulturnih cjelina. 

Područje ovih županija, istaknula je ministrica specifično je zbog velikog broja kulturno-povijesnih cjelina unutar intenzivne i guste izgradnje i velikog interesa investitora za hotelsku i ostalu turističku infrastrukturu. S jedne strane tu se struka suočava s potrebama razvoja suvremenog gospodarstva i posebno treba skrbiti nad preizgrađenošću koja šteti vizurama kulturno-povijesnih cjelina. S druge strane sjajni su primjeri revitalizacije pojedinačnih spomenika ili kompleksa poput Benčića u Rijeci ili obnove i revitalizacije Arheološkog muzeja u Puli s rimskim kazalištem koji je i stručno i financijski iznimno zahtjevan projekt koji je vezan uz sredstva europskih fondova i stoga iziskuje brzu i učinkovitu reakciju struke.

Uz ministricu u ovoj stručnoj raspravi sudjelovali su ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc Tajana Pleše, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Davor Trupković, glavna tajnica Ministarstva Marica Mikec, glavni konzervator za nepokretna kulturna dobra Tomislav Petrinec, načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju dr. sc. Tatjana Lolić, načelnica Sektora za kulturnu baštinu Mirna Sabljak, voditelj Službe za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine Hrvoje Koržinek, voditeljica Službe za dokumentaciju i registar kulturnih dobara Ines Jelavić Livaković i voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Tatjana Horvatić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli Lorella Limoncin Toth, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci dr. sc. Biserka Dumbović-Bilušić, zamjenica pročelnice Konzervatorskog odjela u Rijeci Lilliana Stošić i v.d. pročelnika Konzervatorskog odjela u Gospiću  Nediljko Vančo.



Pisane vijesti