​Marin Držić kao hrvatski Shakespeare predstavljen u jednoj od najvrjednijih svjetskih riznica Nacionalnoj knjižnici Braidense u Milanu

Foto: Dom Marina Držića

„Marin Držić – hrvatski Shakespeare: iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine“ naslov je izložbe koja u Nacionalnoj knjižnici Braidense u Milanu gostuje do  17. rujna 2021., a nastavak je dugogodišnje suradnje Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense.

Predstavljeno je stotinjak naslova iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća, djela uglavnom dubrovačkih autora te rijetke i vrijedne knjige iz bogatih knjižnih zbirki Braidense u kojoj su pohranjena iznimno vrijedna izdanja Držićevih djela, Tirena i Pjesni ljuvene,  prvotisci i jedini sačuvani primjerci iz 1551. te iz privatne zbirke Pambianchi-Kramarić. Središnji dio predstavljenog  kulturnog blaga djela su dvojice znamenitih Dubrovčana – komediografa Marina Držića i znanstvenika, filozofa, diplomata i pjesnika Ruđera Boškovića uz djela Anselma Banduria, Nikole Vitova Gučetića, Marina Getaldića, Benedikta Kotruljevića, Stjepana Gradića, Sebastiana Dolcea i brojnih drugih. Autorica projekta je povjesničarka književnosti i profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku dr.sc. Katja Bakija koja je istaknula recepciju Držića kao jednog od najvažnijih autora europske renesansne komediografije.

Gostovanje izložbe u Milanu plod je dugogodišnje suradnje dubrovačkog Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense  iz Milana, nastale na inicijativu milanskog kolekcionara i velikog prijatelja Dubrovnika i Hrvatske, Cristiana Pambianchija. Izložba je nastala u organizaciji Grada Dubrovnika, Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense iz Milana, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, dubrovačke Turističke zajednice i Javne ustanove Rezervat Lokrum.

Pisane vijesti