Završeni radovi mjera stabilizacije zgrade suda u Petrinji

U dugotrajnom procesu obnove pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara, na potresu pogođenom području Banovine bilježimo još jedan završetak radova mjera stabilizacije. Zgrada suda na Trgu dr. F. Tuđmana 12 u Petrinji, izgrađena je na prijelazu 18. - 19. stoljeće u klasicističkom stilu, u sklopu barokne ambijentalne dispozicije, te stoga ima visoku arhitektonsku i urbanističku vrijednost. 

U potresu 29. prosinca 2020. teško je oštećena, a nakon pregleda i valorizacije stručnjaka konzervatora i inženjera graditeljstva, uklonjeni su nestabilni dijelovi, izvedeni radovi stabilizacije, zatvoreni otvori te sanirano krovište.  Dogovorena je provedba mjera zaštite kako bi se osiguralo očuvanje izvornih arhitektonskih vrijednosti te spriječilo daljnje propadanje i omogućilo korištenje. Nakon provedenih mjera stabilizacije slijedi izrada projekta obnove.

Ministarstvo kulture i medija putem Hrvatskog restauratorskog zavoda izradilo je tehničku dokumentaciju mjera stabilizacije i zaštite građevine, a radove je provelo Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Pisane vijesti